Algerijnse president weer thuis na lange behandeling in Duitsland

buitenland
3
29 dec '20
De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune is dinsdag teruggekeerd naar zijn land. Hij verbleef twee maanden in Duitsland waar hij werd behandeld voor Covid-19.

De 75-jarige verscheen dinsdagavond op de Algerijnse televisie. "Het is moeilijk om ver van je land te zijn", zei Tebboune bij aankomst.

Tebboune, een zware roker, lag van eind oktober tot eind november in een Duits ziekenhuis. Daarna bracht hij het restant van zijn herstelperiode nog door in Duitsland.

Afronding eerste termijn
De lange afwezigheid van de president wakkerde speculaties aan of hij zijn eerste termijn wel zou kunnen afronden. Die begon een jaar geleden met zijn verkiezing in een periode van massale protesten tegen de heersende elite.

De wekelijkse demonstraties, waarbij een einde werd geëist aan de corruptie, de omverwerping van de oude heersende elite en de terugtrekking van het leger uit de politiek, stopten pas in maart toen de autoriteiten een lockdown oplegden vanwege het coronavirus.

Dreigende crisis
Algerije, een olie- en gasproducent, had al voor de wereldwijde pandemie te maken met een dreigende economische crisis, waarbij de jaarlijkse uitgaven ver boven de dalende inkomsten uit de verkoop van energieproducten lagen.

Tebboune had een reeks hervormingen beloofd om de economie divers te maken. Verwacht wordt dat hij deze week de begrotingswet voor volgend jaar zal ondertekenen en dat hij binnenkort de data voor de komende lokale en parlementaire verkiezingen zal goedkeuren.

© ANP 2020
algerije
president
abdelmadjid tebboune
duitsland
coronavirus
roken
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi