Levenslang voor 92 Turken voor rol bij mislukte staatsgreep

buitenland
3
30 dec '20
In Turkije hebben 92 personen een levenslange celstraf gekregen voor betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in 2016 tegen president Recep Tayyip Erdogan.

Het proces was gericht op de incidenten op het hoofdkwartier van de landmacht in Ankara. Er zijn onder andere voormalig generaals veroordeeld.

Officieel krijgen ze hun straf vanwege schending van de grondwet. Twaalf van de 92 veroordeelden kregen volgens staatspersbureau Anadolu een verergerde levenslange celstraf. Dat betekent dat ze hun straf in een zwaarder detentieregime moeten ondergaan.

In totaal stonden 132 verdachten terecht. De rechtbank legde 28 andere personen uiteenlopende gevangenisstraffen op. De aanklachten varieerden van poging tot moord tot lidmaatschap van een gewapende terroristische organisatie. Negen mensen werden vrijgesproken en het proces tegen drie andere verdachten wordt voortgezet.

Gülen
De regering van president Erdogan vervolgt sinds de mislukte couppoging een beweging van een oude politieke vriend en latere rivaal, de in Amerika wonende islamitische prediker Fethullah Gülen.

Erdogan beschuldigt hem ervan achter de mislukte coup te zitten. Hij heeft de beweging als terroristisch bestempeld. Bij de mislukte poging vielen meer dan 250 doden.

In Turkije zijn sinds 2016 tienduizenden mensen gevangen gezet, omdat ze banden zouden hebben met de beweging van Gülen. Bij de overheid zijn naar schatting 130.000 mensen ontslagen wegens vermeende banden met Gülen. Die ontkent elke betrokkenheid bij de couppoging.

Er lopen in Turkije nog verschillende rechtszaken in verband met de staatsgreep.

© ANP 2020
turkije
fethullah gülen
recep tayyip erdoğan
terrorisme
verenigde staten
staatsgreep
coup
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi