Flinke stijging goudprijs in coronajaar 2020

economie
0
31 dec '20
De goudprijs is in het coronajaar 2020 flink gestegen, geholpen door de enorme steunpakketten tegen de coronacrisis, de goedkopere dollar en de onrust op de financiële markten.

De prijs klom dit jaar meer dan 24 procent, wat de sterkste jaarlijkse stijging is sinds 2010. Vrijdag noteerde de prijs van een troy ounce (31,1 gram) ongeveer 1889 dollar.

In augustus tikte de goudprijs zelfs een recordniveau van meer dan 2000 dollar aan, waarmee het oude record van 2011 werd verbroken. In onrustige tijden op de financiële markten wordt goud gezien als een veilige belegging.

De prijs van het edelmetaal kreeg ook steun van de wereldwijde economische stimuleringsmaatregelen, zoals renteverlagingen. Investeringen in goud worden beschouwd als een soort bescherming tegen waardeverminderingen van munteenheden en inflatie.

Ook de prijzen van andere edelmetalen gingen dit jaar omhoog. Zo klom de zilverprijs met bijna 50 procent en palladium werd 20 procent duurder. De prijs van platina nam met 10 procent toe.

© ANP 2020
troy
goudprijs
coronacrisis
dollar
inflatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?