Regering Israël: Iraanse buitenlandminister kraamt 'onzin' uit

buitenland
0
3 jan '21
Een Israëlische minister heeft aantijgingen van de Iraanse buitenlandminister, die zaterdag stelde dat Israël de VS tot een oorlog met Iran probeert te manipuleren, afgedaan als "onzin".

De Israëlische minister van Energie, Yuval Steinitz, stelt dat juist zijn land op zijn hoede moet zijn voor aanvallen door Iran. Het bekvechten tussen Israël en Iran speelt nu het een jaar geleden is dat het leger van de VS de Iraanse generaal Qassem Soleimani liquideerde met een droneaanval.

Washington beschuldigde onlangs door Iran gesteunde sjiitische milities in Irak van raketaanvallen op Amerikaanse doelwitten, waaronder onlangs de ambassade in Bagdad. Geen enkele aan Iran gelieerde groep heeft die aanval tot dusver opgeëist.

"Nieuwe inlichtingen uit Irak wijzen erop dat Israëlische provocateurs aanvallen op Amerikanen beramen om scheidend president Donald Trump een valse reden tot oorlog te geven", schreef Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, zaterdag op Twitter.

"Pas op voor de val, @realDonaldTrump. Elk vuurwerk zal averechts werken, en vooral voor uw beste vrienden", vervolgde Zarif in een waarschijnlijke verwijzing naar Israël

Waarschuwing
De Israëlische minister Steinitz zei dat Zarifs opmerkingen laten zien dat Iran onder "economische druk en druk in termen van nationale veiligheid" staat na opstapelende Amerikaanse sancties.

De VS stelden die in om het Iraanse atoomprogramma tegen te werken en om Iraanse inmenging in conflictgebieden in het Midden-Oosten tegen te gaan. "We horen deze onzin van Zarif, dat Israël terroristische aanslagen zou plegen tegen de Verenigde Staten - dit is echt totale onzin", zei Steinitz in een radio-interview.

"Maar aan de andere kant is het een waarschuwing - een waarschuwing dat Iran Israël in het vizier heeft en zoekt naar een excuus om uit te halen naar Israël, en daarom moeten we een vinger aan de pols houden en in de hoogste staat van paraatheid zijn", aldus Steinitz.

Amerikaanse atoombommenwerpers
De Amerikaanse luchtmacht vloog woensdag twee B-52-bommenwerpers naar het Midden-Oosten die een atoombom kunnen afwerpen. De Amerikanen wilden daarmee een boodschap afgeven aan Iran. Inmiddels zouden de bommenwerpers de regio weer hebben verlaten.

De Israëlische minister van Cultuur, Hili Tropper, die ook lid is van premier Benjamin Netanyahu's veiligheidskabinet, bevestigde dat Israël extra paraat staat in het teken van de verjaardag van generaal Soleimani's dood.

Toen hem gevraagd werd welke represailles Israël verwacht van Iraanse zijde, zei hij geen commentaar te kunnen geven.

© MAROKKO.NL 2021
iran
verenigde staten
israel
aanval
flase flag
donald trump
javad zarif
qasem soleimani
mohsen fakhrizadeh
yuval steinitz
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?