Wetsvoorstel Marokko: Minder Frans, meer Arabisch en Amazigh in publieke ruimte

marokko
22
4 jan '21
Marokkaanse afgevaardigden gaan aan de slag met een ​​oud wetsvoorstel van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD).

Het voorstel werd enkele jaren geleden ingediend door de PJD en pleit voor meer bescherming van de Arabische taal. Een haalbaarheidsonderzoek is al gepland door de commissie onderwijs, cultuur en communicatie, meldt dagblad Al Akhbar.

Het wetsvoorstel beoogt een algemeen kader vast te stellen voor de bescherming en bevordering van de Arabische taal. Volgens de krant zou hetzelfde raamwerk kunnen worden uitgebreid naar het Tifinagh.

Volgens de PJD zou de Arabische taal de voertaal moeten zijn in het publieke domein en hoopt de taal meer terug te zien op officiële documenten en correspondentie van overheidsdiensten.

Het wetsvoorstel vereist ook dat advertenties en billboards op de openbare weg of openbaar vervoer voortaan in het Arabisch moeten zijn.

Bedrijven die toch zouden afwijken van de taalvoorschriften riskeren volgens het voorstel een geldboete van van 2.000 tot 50.000 DH per overtreding.

In 2018 oordeelde het Hof van Beroep in Rabat al dat het gebruik van de Franse taal in het openbaar bestuur "onwettig" zou zijn.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
frans
arabisch
amazigh
taalgebruik
wetsvoorstel
pjd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi