Fnideq krijgt industriezone om te concurreren met Ceuta

marokko
0
29 jun '20
In de regio Fnideq komt een nieuwe economische handelszone die de strijd aan moet gaan met de Spaanse enclave Ceuta

De 90 hectare tellende handelszonde zal naar verwachting in de zomer van 2021 worden ingehuldigd, meldt het Franstalige l’Economiste.

Volgens het weekblad werden de aanbestedingen voor de aanleg van de handelszone enkele weken voor de afkondiging van de sanitaire noodtoestand al uitgeschreven. Het Agentschap voor de ontwikkeling van de haven Tanger-Med werd geselecteerd om het project te coördineren.

Het budget dat is vrijgemaakt voor de aanleg van de handelszone is niet bekendgemaakt. Wel bericht het weekblad dat zo'n 90 miljoen DH  (€ 8,2 miljoen) is toegekend voor de aanleg van toegangswegen.

De autoriteiten willen met de nieuwe handelszone meer werkgelegenheid creëren. De werkloosheid in de regio is de afgelopen maanden sterk toegenomen door het strengere toezicht op het goederen-, en personenvervoer bij de grensovergang met Ceuta.

De sluiting van de grens als onderdeel van de coronamaatregelen heeft de werkgelegenheid in de regio verder verzwakt. Veel inwoners van het nabijgelegen Tetouan en Fnideq zijn financieel afhankelijk van de informele handel tussen Ceuta en Marokko.

De Marokkaanse regering suggereerde aanvankelijk dat het aantal gewonden en doden onder smokkelaars de belangrijkste reden was om de grensovergang Tarajal II te sluiten. Marokko voerde later echter aan dat de negatieve impact van de illegale invoer op de Marokkaanse economie ook een rol speelde bij het besluit.

Volgens de Marokkaanse douane is de economische waarde van de informele handel opgelopen tot jaarlijks 8 miljard DH (€ 735 miljoen). De smokkeloperaties kosten Marokko jaarlijks zo'n 3 miljard DH (€ 275 miljoen) aan onbetaalde belastingen.

Het Fnideq-project zal worden gekoppeld aan een vergelijkbaar project in Nador. Het toekomstige handelscentrum in Nador moet de smokkel vanuit de Spaanse enclave Melilla tegengaan.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
fnideq
handelszone
spanje
ceuta
melilla
smokkel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi