Golfcrisis: Oplossing conflict tussen Qatar en Saoedi-Arabië lijkt nabij

buitenland
1
4 jan 21:38
Een oplossing in het geschil tussen Saoedi-Arabië met een aantal bondgenoten en Qatar lijkt aanstaande.

Maandag kondigde minister Ahmad Nasser Al-Sabah van Buitenlandse Zaken van Koeweit aan dat de Saoedische grens met Qatar weer opengaat. En dat ook het luchtruim weer beschikbaar wordt voor het emiraat.

Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte verbraken halverwege 2017 de politieke en economische banden met Qatar vanwege vermeende steun aan internationaal terrorisme en te nauwe banden met het sjiitische Iran. Koeweit nam in het conflict een bemiddelende rol op.

Dinsdag staat een jaarlijkse vergadering op de agenda met de leiders uit de Golfregio. Mogelijk wordt een deal die een definitief einde moet maken aan de ruzie tussen de vijf landen dan officieel bekendgemaakt. 

Doorbraak
Een anonieme medewerker van de Amerikaanse regering meldde eerder op maandag al aan persbureau Reuters dat er een "doorbraak" te verwachten viel. Trumps schoonzoon Jared Kushner, die een belangrijk adviseur is van het Witte Huis, zal volgens de bron de bijeenkomst in het Saudische Al-Ula bijwonen.

De leider van Qatar, emir Tamim bin Hamad al-Thani, is ook van de partij, liet het koningshuis in Doha weten. Hij had de top de afgelopen drie jaar gemeden. Eerder werd al bekend dat de Saudische koning Salman uitnodigingen had verstuurd naar de Emir van Qatar.

Kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië verwacht dat de bijeenkomst de leiders van de regio zal verenigen, berichtte het Saudische staatspersbureau SPA.

Een official van de VAE zei dat de eenheid in de Golfregio zal worden hersteld. Minister van Buitenlandse Zaken Anwar Gargash van de emiraten erkende op Twitter wel dat er nog veel werk te doen is, maar "dat we in de goede richting bewegen".

© ANP/Marokko.nl 2021
gcc
saoedi-arabië
qatar
perzische golf
golfcrisis
verenigde staten
alula
jared kushner
koeweit
emiraten
vae
bahrein
egypte
iran
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi