Golfcrisis: Emir van Qatar arriveert in Saoedi-Arabië voor Golfoverleg

buitenland
0
5 jan 11:24
De leider van Qatar, emir Tamim bin Hamad al-Thani, is in Saoedi-Arabië gearriveerd voor een jaarlijkse vergadering met de leiders uit de Golfregio, meldden Saoedische staatsmedia.

Verwacht wordt dat de bijeenkomst een deal oplevert die definitief een einde moet maken aan het geschil tussen Saoedi-Arabië en een aantal bondgenoten aan de ene kant en Qatar aan de andere zijde.

Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte verbraken halverwege 2017 de politieke en economische banden met Qatar vanwege vermeende steun aan internationaal terrorisme en te nauwe banden met het sjiitische Iran. Koeweit nam in het conflict een bemiddelende rol op zich.

Een oplossing in het conflict lijkt aanstaande. Maandag kondigde minister Ahmad Nasser al-Sabah van Buitenlandse Zaken van Koeweit aan dat de Saoedische grens met Qatar weer opengaat.

En dat ook het luchtruim weer beschikbaar wordt voor het emiraat. Een anonieme medewerker van de Amerikaanse regering meldde eerder op maandag al aan persbureau Reuters dat er dinsdag een "doorbraak" te verwachten viel.

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman begroette al-Thani na zijn aankomst op een vliegveld in al-Ula, in het noordwesten van het land. De Qatarese leider had de top de afgelopen drie jaar gemeden.

Donald Trumps schoonzoon Jared Kushner, die een belangrijk adviseur is van het Witte Huis, zal volgens de bron de bijeenkomst bijwonen.

Washington tracht verschillende partijen in het Midden-Oosten, waaronder Israël en de Golfstaten, bij elkaar te brengen om een front te vormen tegen Iran.

© MAROKKO.NL 2021
saoedi-arabië
qatar
perzische golf
golfcrisis
verenigde staten
alula
jared kushner
koeweit
emiraten
vae
bahrein
egypte
iran
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi