Textiel: Heffing op Turkse textielimport stijgt tot 40%

marokko
103
5 jan '21
Sinds 1 januari is de invoerbelasting van bepaalde soorten textiel uit Turkije verhoogd naar 40%

Dat meldt de Marokkaanse douane (ADII) in een verklaring. Begin dit jaar werd het invoertarief al eens verhoogd naar 27%, enkele maanden daarna ging het tarief nogmaals omhoog, naar 36%.

Voor de verhoging profiteerden Turkse exporteurs van voordelige tarieven als gevolg van de vrijhandelsovereenkomst tussen Marokko en Turkije die in 2006 van kracht ging.

De aanvullende verhoging geldt voor producten waarop de huidige invoerrechten van 10% en 17,5% van toepassing waren. Het verhoogd invoertarief van 36% blijft echter van toepassing op de meeste ingevoerde producten uit Turkije.

De wijziging in het invoertarief maak onderdeel uit van de gewijzigde Financieringswet 2021 die eind 2020 werd goedgekeurd door de Marokkaanse regering en het parlement.

Met de protectionistische maatregel hoopt de regering de invoer van textielproducten te beperken en de concurrentiepositie van binnenlandse producten te versterken. De import van kleding en textiel vormen het leeuwendeel van de totale invoer uit Turkije. Turkse investeerders zijn erg actief in het opzetten van textielfabrieken in Marokkaanse steden.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
turkije
invoerrechten
fta
vrijhandelsovereenkomst
textiel
douane
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi