Autoriteiten blijven uitwerking vaccin 'goed in de gaten houden'

algemeen
3
6 jan 13:53
De Europese medicijnautoriteiten blijven de veiligheid en werkzaamheid van het coronavaccin van Moderna "goed in de gaten houden", benadrukt het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

"Met dit tweede coronavaccin hebben we nog een extra middel in handen om uit deze pandemie te komen. Maar ons werk zit er niet op", zegt voorzitter Ton de Boer.

Het vaccin is woensdag onder voorwaarden goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat betekent dat de fabrikant verplicht is de komende twee jaar aanvullende informatie te geven aan de Europese instanties.

Uit nader onderzoek moet nog blijken hoe lang het vaccin bescherming geeft tegen Covid-19. Ook moet nog duidelijk worden hoe goed het werkt bij mensen met een minder goed werkend afweersysteem, kinderen en zwangere vrouwen. Daar doet Moderna nog onderzoek naar. Een andere openstaande vraag is of het vaccin ook besmetting met het virus zonder symptomen voorkomt.

Hoewel duizenden mensen hebben meegedaan aan het onderzoek naar het vaccin, zijn zeldzame of late bijwerkingen "nooit helemaal uit te sluiten" als miljoenen mensen het krijgen toegediend, aldus het CBG.

Om een goed overzicht te houden, moet de fabrikant iedere maand een veiligheidsrapportage inleveren bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

© ANP 2021
moderna
europa
vaccin
coronavirus
vaccinatiecampagne
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi