'Plek van lichaamsvet bepaalt risico van overgewicht bij Covid'

algemeen
4
7 jan 17:09
Niet iedereen met overgewicht loopt extra gevaar bij een coronabesmetting, maar wel de mensen met een dikke buik. Vet op de heupen bijvoorbeeld maakt minder uit.

Dat hebben medisch onderzoekers van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam volgens eigen zeggen vastgesteld. "'De plaats waar het vet zit, is belangrijk voor het risico op een ongunstig verloop bij Covid-19", aldus Cathelijne van Zelst, arts-onderzoeker.

Ze volgde met collega 's 86 patiënten met Covid-19 vanaf het moment dat ze op de spoedeisende hulp kwamen. Daarbij werd gekeken naar omtrek van buik én heup. Van deze groep kregen 31 patiënten ernstige problemen met hun longen.

Zij moesten zuurstof toegediend krijgen of opgenomen worden op de intensive care. Vervolgens werden vergelijkingen gemaakt met patiënten met een milder verloop van de coronabesmetting.

Ongezonde levensstijl
De onderzoekers bekeken ook andere symptomen van een ongezonde levensstijl, zoals hoge bloeddruk en cholesterol, maar vooral de buikomvang levert volgens hen extra risico op bij Covid. Dat overgewicht een rol speelt bij het verloop van deze ziekte, was al wel bekend.

De bevindingen zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift BMJ Open Respiratory Research.

© ANP 2021
lichaamsvet
coronavirus
overgewicht
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi