Iran verbiedt Britse en Amerikaanse vaccins

buitenland
0
8 jan '21
Iraniërs kunnen geen gebruik maken van de coronavaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca.

Iraans geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei, de machtigste man van het land, kondigde vrijdag aan dat Amerikaanse en Britse vaccins niet geïmporteerd mogen worden.

"Ik heb dit aan regeringsmedewerkers meegedeeld en ik zeg het nu in het openbaar", zei Khamenei over het importverbod tijdens een televisietoespraak. Khamenei prees de inzet van zijn land om eigen vaccins te ontwikkelen. Zo is eind vorig jaar begonnen met het testen van een kandidaat-vaccin op mensen, wat volgens de geestelijk leider een mogelijk belangrijke stap betekent in de bestrijding van de corona-epidemie in het land.

Khamenei zei dat Iran ook "van andere betrouwbare plekken" vaccins kan bemachtigen, zonder daar over in detail te treden. Mogelijk doelde hij daarmee op bondgenoten China en Rusland.

Iran, met ruim 80 miljoen inwoners, is het zwaarst getroffen land in het Midden-Oosten. Volgens de Johns Hopkins Universiteit zijn in het land bijna 1,3 miljoen besmettingen vastgesteld en zijn er zo'n 56.000 mensen aan de gevolgen van het virus overleden.

Volgens autoriteiten in Iran wordt de coronabestrijding in het land tegengewerkt door de Amerikaanse sancties. Daardoor zijn onder meer de olie-inkomsten van het land opgedroogd. Verder is Iran afgesloten van het wereldwijde banksysteem.

De VS zeiden eerder dat sancties niet van toepassing zijn op humanitaire goederen zoals geneesmiddelen, medische benodigdheden en voedsel, maar volgens Iran zorgen de maatregelen ervoor dat het land geen toegang heeft tot zijn eigen geld, dat in het buitenland is bevroren.

Iran is daardoor niet in staat om voor de invoer van goederen en diensten te betalen. Het land zou naar eigen zeggen eerder al vergeefs hebben geprobeerd om via COVAX aan vaccins te komen. Het land heeft eind december een manier gevonden om toch de beschikking te krijgen over miljoenen coronavaccins.

© ANP 2021
iran
ali khamenei
verenigd koninkrijk
vaccin
coronavirus
moderna
pfizer
astrazeneca
verenigde staten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?