Erdogan: bestorming Capitool is 'schande voor democratie'

buitenland
2
8 jan '21
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de bestorming van het Amerikaanse Capitool scherp veroordeeld.

Hij sprak over een "schande voor de democratie". De bestorming van het Amerikaanse parlement door Trump-aanhangers heeft wereldwijd geleid tot geschokte reacties.

Veel Europese leiders hebben hun afschuw uitgesproken. "Dit proces in Amerika, dat wordt omschreven als de zogenoemde bakermat van de democratie, heeft de hele mensheid verrast en geschokt", merkte Erdogan vrijdag op in Istanbul.

De relatie tussen Turkije en de VS staat al jaren onder druk. De landen ruzieden onder meer over de Turkse aankoop van een Russische raketafweersysteem en de Amerikaanse steun voor een Syrisch-Koerdische militie. Turkije heeft ook tevergeefs geëist dat de Washington de predikant Fethullah Gülen uitlevert, die door de regering van Erdogan verantwoordelijk wordt gehouden voor een mislukte staatsgreep.

Erdogan en president Donald Trump hebben voor zover bekend wel een goede persoonlijke relatie. De Turkse leider heeft ook dagen gewacht voordat hij de Democraat Joe Biden feliciteerde met zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen.

Erdogan sprak nu de hoop uit dat de machtsoverdracht in de VS op 20 januari vreedzaam zal verlopen.

© ANP 2021
turkije
recep tayyip erdoğan
capitool
verenigde staten
washington
bestorming
fethullah gülen
donald trump
joe biden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?