Ook Eerste Kamer achter testplicht binnenkomende reizigers

algemeen
0
8 jan '21
Ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetswijziging die zorgt voor een stevigere basis onder de recente testverplichting voor mensen die naar Nederland reizen vanuit risicogebieden.

Alleen de FVD-senatoren stemden tegen. Vervoersmaatschappijen mogen alleen nog reizigers uit risicogebieden meenemen naar Nederland met een negatieve testuitslag.

Het kabinet wil zo voorkomen dat mensen het coronavirus mee terugnemen, laat staan de gemuteerde en daardoor besmettelijkere varianten die rondgaan in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

Die bepaling doorstond een eerste toets bij de rechter evenwel niet. In een kort geding werd de overheid in het ongelijk gesteld. Het kabinet liet al weten tegen die uitspraak in beroep te gaan maar besloot tegelijkertijd de testplicht van een stevigere wettelijke basis te voorzien, om verdere discussie voor te zijn.

Gezien het belang van de testverplichting voor de volksgezondheid drong het kabinet aan op een spoedige behandeling van het wetsvoorstel. Zowel de Eerste als de Tweede Kamer onderbrak daarvoor het kerstreces.

Het voorstel kreeg eerder deze week ook in de Tweede Kamer een ruime meerderheid.

© ANP 2021
eerste kamer
tweede kamer
testplicht
inreisvoorwaarden
coronamaatregelen
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?