Marokko reageert op aantijgingen van 'Marokkaanse bemoeienis' in Belgische moskeeën

marokko
1
10 jan '21
Marokko heeft gereageerd op de Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne nadat hij begin december Marokkaanse inlichtingendiensten beschuldigde van "moskee-infiltratie".

Van Quickenborne beweerde dat "Marokkaanse spionnen" de Grote Moskee in het Jubelpark in Brussel hadden geïnfiltreerd. De Belgische minister wees daarbij naar de directeur van het gebedshuis en twee andere medewerkers van het moskeebestuur.

De Marokkaanse ambassadeur in België, Mohamed Ameur, zei dat de aantijgingen "ongegrond, onbegrijpelijk, onaanvaardbaar en zinloos" zijn.

In een interview met het Belgische tijdschrift Le Vif zei de Marokkaanse diplomaat stomverbaasd te zijn over de "ongegronde verklaringen" van een Belgische minister en veroordeelde in het bijzonder de beschuldigingen die hij omschreef als "zeldzame agressie jegens een land".

"Je kunt Marokko niet vragen om medewerking te verlenen aan gevoelige kwesties in België en pleiten voor meer medeplichtigheid bij het beheer van die kwesties maar tegelijkertijd het land in de openbare ruimte afkeuren door het oneerlijk te beschuldigen van spionage en inmenging."

De ambassadeur wees er ook op dat Marokko nooit de ambitie heeft uitgesproken om betrokken te raken bij het moskeebeheer in Europa en daarbuiten, omdat Marokko daar "geen belang" bij zou hebben. Het beheer van religieuze zaken in België heeft alleen betrekking op moslims in België, benadrukte hij.

De Marokkaanse vertegenwoordiger haalde aan dat de Grote Moskee in Brussel een plaats van aanbidding is "zoals elk ander gebedshuis" in het land en benadrukte dat er meerdere moskeeën zijn die worden beheerd en gefinancierd door mensen van Marokkaanse komaf.

De ambassadeur had nog een boodschap voor degenen die overal "de hand van Rabat" zien. "Alle moskeeën waarvan gezegd wordt dat ze gehoor geven aan Marokko worden volledig gefinancierd en beheerd door de gelovigen. Marokko betaalt geen enkele euro, noch voor gebouwen, noch voor imams", zei Ameur.

Voor de ambassadeur zijn de "ongegronde" beschuldigingen van de Belgische justitieminister te wijten aan zijn eigen frustratie over de aanwezigheid van Marokkanen in zijn land en in het bijzonder hun "gehechtheid aan hun spirituele en culturele waarden".

"De Marokkaanse gemeenschap heeft, net als alle religieuze gemeenschappen in België, het recht banden te onderhouden met haar spirituele bronnen, zoals katholieke christenen, joden, protestanten en anglicanen", merkte hij op.

Ameur sloot af met een oproep aan de Belgische minister om voorzichtig te zijn bij het aanpakken van dergelijke controversiële onderwerpen die veel mensen onnodig van streek zouden kunnen maken en zelfs kunnen leiden tot "zure relaties" met een strategische bondgenoot.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
belgië
moskeeën
vincent van quickenborne
mohamed ameur
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi