Voormalige premier Algerije ontving goudstaven vanuit Golfstaten en verkocht ze op de zwarte markt

buitenland
1
10 jan '21
De voormalige Algerijnse premier Mohamed Ouyahia gaf toe tijdens zijn ambtsperiode goudstaven te hebben ontvangen van Golfleiders.

Hij verkocht de goudstaven op de zwarte markt, zei Ouyahia zaterdag tijdens zijn proces. Ouyahia heeft de ontvangst van de goudstaven nooit aangegeven bij de Algerijnse autoriteiten. De ex-premier gaf aan eerder te hebben geweigerd over de kwestie te praten om de banden met de betrokken golfstaten te beschermen.

Het proces tegen Ouyahia en Abdel-Malek Sellal, beiden voormalige premiers onder de voormalige president Abdelaziz Bouteflika werd zaterdag hervat nadat de Hoge Raad het cassatieberoep van de verdachten had aanvaard.

Twintig beklaagden, onder wie voormalige functionarissen, zakenmensen en hogere werknemers, werden in december 2019 veroordeeld als onderdeel van het eerste grote corruptieproces sinds het aftreden van de voormalig president Bouteflika.

Ahmed Ouyahia was viermaal premier van Algerije en werd in juni 2019 in hoofdstad Algiers vastgezet op last van de Algerijnse Hoge Raad. Hij wordt er onder meer van verdacht zijn machtspositie te hebben misbruikt.

De Hoge Raad oordeelde ook dat oud-minister Abdelghani Zaalane moest worden vastgezet, nadat ook hij was verhoord in een corruptieonderzoek. Het besluit van de Hoge Raad werd destijds met gejuich ontvangen door honderden demonstranten op straat.
Zaalane en Ouyahia zijn de meest prominente politici die zijn vastgezet sinds de demonstraties tegen oud-president Abdelaziz Bouteflika in maart 2019 begonnen.

Zaalane trad in het verleden ook op als campagneleider van Bouteflika. Beiden worden er volgens de Franse krant Le Monde van verdacht publiek geld verkwanseld te hebben en hun machtspositie te hebben misbruikt.

© MAROKKO.NL 2021
algerije
mohamed ouyahia
golfstaten
goudstaven
zwarte markt
corruptie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?