Marokko sluit zich aan bij 's werelds grootste vrijhandelsovereenkomst AfCFTA

marokko
1
11 jan 18:36
Met ingang van het jaar 2021 werd Marokko onderdeel van de grootste vrijhandelsovereenkomst ooit


1 januari markeerde het officiële startsein van de Afrikaanse continentale vrijhandelszone (AfCFTA), een handelsblok met het potentieel zich te kunnen meten met elke andere vrijhandelsovereenkomst wereldwijd.

In de nieuwe Afrikaanse vrijhandelsovereenkomst komen 54 Afrikaanse landen samen. Dat maakt het de grootste vrijhandelsovereenkomst ooit, in termen van het aantal lidstaten.

Net als het idee achter de Europese Unie beoogt het pact handelsbarrières tussen Afrikaanse landen weg te nemen en een nieuw economisch partnerschap tot stand te brengen in een van 's werelds meest hulpbronnenrijke regio's.

De nieuwe handelsovereenkomst zal "de economische toekomst van ons continent fundamenteel veranderen", zei de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa in zijn nieuwjaarstoespraak.

"Het is het begin van een nieuw tijdperk van handel tussen Afrikaanse landen", verklaarde hij vol vertrouwen, eraan toevoegend dat Afrika nu "zijn grote potentieel van zijn overvloedige natuurlijke en menselijke hulpbronnen" zal realiseren.

Het lidmaatschap van Marokko bij deze continentale vrijhandelsovereenkomst is bedoeld om de handel tussen Afrikaanse landen, die historisch gezien opmerkelijk laag is, te stimuleren. Afrikaanse landen exporteren doorgaans meer naar voormalige koloniale in Europa en grote industriële machten in Azië.

De Afrikaanse handelsovereenkomst heeft het potentieel om te wedijveren met grote handelsblokken zoals de EU en de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN). Er zijn maar weinig plekken op aarde met zoveel natuurlijke rijkdom en beschikbare menselijke hulpbronnen. De Afrikaanse bevolking is jong, ambitieus en steeds beter opgeleid.

Het internet heeft de barrières voor de Afrikaanse jeugd aanzienlijk verminderd en velen in staat gesteld deel uit te maken van de wereldwijde gemeenschap, ondanks de fysieke barrières.

De toekomst van jonge Afrikanen ligt niet in kansen in het buitenland, maar in het creëren van nieuwe duurzame kansen in het thuisland.


1 januari markeerde het officiële startsein van de Afrikaanse continentale vrijhandelszone (AfCFTA), een handelsblok met het potentieel zich te kunnen meten met elke andere vrijhandelsovereenkomst wereldwijd.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
afrika
vrijhandelsovereenkomst
fta
afcfta
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi