Marokko: Stadsvernieuwingsproject moet 22.000 inwoners sloppenwijken herhuisvesten

marokko
0
11 jan 18:49
Het programma 'Steden Zonder Sloppenwijken' wordt nieuw leven ingeblazen en moet de komende drie jaar leiden tot een drastische vermindering van het aantal sloppenwijken.

Dat heeft de Marokkaanse Minister van Planning en Stedelijk Beleid Nouzha Bouchareb vrijdag aangekondigd. Het project beoogt zo'n 22.000 gezinnen in het Skhirat-Temara gebied te herhuisvesten.

Het programma werd in 2004 opgezet door koning Mohammed VI in de nasleep van de terroristische aanslagen in Casablanca in 2003. Twaalf zelfmoordterroristen pleegden een aanslag waarbij 45 mensen om het leven kwamen en honderden andere gewond raakten. De daders waren afkomstig uit de sloppenwijk Sidi Moumen, een arme buitenwijk van Casablanca.

Bouchareb, die vorige week een bijeenkomst voorzat om het project te lanceren, merkte op dat het programma bedoeld is om in drie jaar tijd 100.000 mensen, verdeeld over 22.000 huishoudens, te herhuisvesten. Volgens Bouchareb gebeurt de herlancering van het programma op aandringen van koning Mohammed VI.

De koning heeft het ministerie opgedragen te zorgen voor betere levensomstandigheden voor Marokkaanse gezinnen met een laag inkomen.

Sociale woningen
De minister maakte ook bekend dat haar ministerie en het ministerie van Binnenlandse Zaken een overeenkomst hebben gesloten om sociale woningen te kopen van vastgoedontwikkelaars. Het doel van het initiatief is om bewoners van sloppenwijken te laten profiteren van fatsoenlijke woonomstandigheden.

Als onderdeel van het nationale programma om tussen 2017 en 2021 het woningtekort te verminderen zijn tot dusver landelijk zo'n 500.000 sociale huurwoningen opgeleverd.

Het nieuws komt te midden van verhevigde discussies over achterstallig onderhoud en het gebrek aan stedelijke vernieuwing. Eerder deze week veroorzaakte hevige regenval en overstromingen aanzienlijke schade aan de infrastructuur in de economische hoofdstad.

De overstromingen troffen niet alleen auto's, wegen, tunnels en voertuigen van het openbaar vervoer, maar ook woningen - met name sloppenwijken - met doden, gewonden en grote materiële verliezen als gevolg.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2021
marokko
casablanca
skhirat
temara
stedelijke vernieuwing
sloppenwijken
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi