Marokko koopt na 30 jaar weer marine-fregat uit Spanje

marokko
0
11 jan 19:12
Na meer dan een jaar onderhandelen heeft Marokko de aankoop van een oorlogsschip van het Spaanse staatsscheepsbouwbedrijf Navantia officieel goedgekeurd.

Dat heeft de Spaanse minister van Financiën María Jesús Montero vrijdag aangekondigd. Het is meer dan drie decennia geleden dat Marokko iets heeft gekocht van het Spaanse scheepsbouwbedrijf in San Fernando.

De Spaanse minister heeft geen verdere details verstrekt over het oorlogsschip, maar de Spaanse krant El Pais meldt dat het gaat om een vaartuig van het type 'Avante Klasse Patrouilleschip (OPV)'.

Het gevaarte weegt 1.500 ton, is ongeveer 80 meter lang, biedt onderdak aan 60 bemanningsleden en een helikopter en heeft een bereik van 4.000 zeemijlen.

Het schip kost naar verluidt circa $ 183 miljoen (€ 150 miljoen). Saoedi-Arabië heeft in 2018 vijf stuks van hetzelfde vaartuig besteld.

Het patrouillevaartuig van de Avante-klasse is gespecialiseerd in reddingsoperaties en kustbewaking. Het schip kan worden ingezet om te voorkomen dat migranten de kust verlaten of voor het onderscheppen van vaartuigen op volle zee. Een wederzijds belang voor zowel Marokko als Spanje.

Marokko kocht zijn laatste schip van Navantia (toen Empresa Nacional Bazan) in 1982. De 501 Lieutenant Colonel Errahmani (een korvet) was jarenlang het vlaggenschip van de Koninklijke Marokkaanse Marine.

Sindsdien koopt de Marokkaanse marine schepen uit Nederland en Frankrijk.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
spanje
marinefregat
oorlogsschip
navantia
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi