Israël benoemt ex-gezant Egypte om diplomatieke missie Marokko te leiden

marokko
0
11 jan 21:20
Israël heeft zijn voormalige ambassadeur in Egypte, David Goffrin, benoemd tot tijdelijke zaakgelastigde om de diplomatieke missie in Marokko te leiden

Dat meldt de Public Broadcasting Corporation maandag. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de benoeming echter nog niet bevestigd.

Goffrin zal binnenkort afreizen naar Marokko om het Israëlische verbindingskantoor in hoofdstad Rabat te heropenen. De heropening van de verbindingskantoren is het gevolg van de voorgenomen verzoening tussen Marokko en de Joodse staat.

Israël en Marokko onderhouden al decennia 'geheime relaties' en na de Oslo-akkoorden van de jaren negentig werden de banden van Marokko met Israël in de openbaarheid gebracht.

In 2000 sloot Marokko echter zijn verbindingskantoor in Israël en het Israëlische kantoor in Rabat als reactie op de gewelddadige reactie van Israël op de Tweede Intifada in Palestina en de opschorting van vredesbesprekingen met de Palestijnen.

Eind 2020 melde Rabat het voornemen de verbindingskantoren te heropenen als onderdeel van een door de Verenigde Staten gesponsorde deal om de betrekkingen met Israël te herstellen. In ruil daarvoor zal de VS een consulaat openen in het Zuid-Marokkaanse Dakhla, de VS erkent daarmee de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
israel
betrekkingen
egypte
david goffrin
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi