Marokko: Bijna 1 miljard dirham voor vier nieuwe autofabrieken

marokko
0
12 jan '21
De Marokkaanse auto-industrie is straks vier nieuwe fabrieken rijker.

De Marokkaanse Minister van Handel Moulay Hafid Elalamy heeft dinsdag een intentieverklaring getekend voor de oprichting van vier nieuwe productie-eenheden.

Twee Japanse autofabrikanten Yazaki en Sumitomo gaan in totaal 912 miljoen DH (€ 85 miljoen) investeren in productielocaties in Casablanca, Tanger, Kénitra en Meknes. De faciliteiten leveren in totaal 8.300 arbeidsplaatsen op. De twee bedrijven zijn onder meer gespecialiseerd in het vervaardigen van kabelbomen voor voertuigen.

Yazaki investeert 462 miljoen DH (€ 43 miljoen) voor drie nieuwe fabriekslocaties in Tanger, Kénitra en Meknes waardoor 6.300 nieuwe banen worden gecreëerd. Sumitomo plant voor haar vijfde fabriek in Marokko een nieuwe productie-eenheid in Casablanca. De investering van 450 miljoen DH (€ 42 miljoen) zal 2.000 banen opleveren.

Yazaki-groep is sinds 2000 in Marokko aanwezig en heeft een fabriek in Tanger (4.650 werkplekken), twee in Kenitra (4.200 werkplekken) en een vierde in Meknes (4.000 werkplekken). De omzet van het Japanse bedrijf in Marokko bedroeg ​​5 miljard DH (€ 467 miljoen) in 2019.

Sumimoto vestigde zich in 2001 met drie dochterondernemingen in Marokko: Sews MFZ, Sebn en Sews Cabind. Het bedrijf heeft in Marokko zo'n 6.400 mensen in dienst verdeeld over 4 productielocaties, waaronder twee in Ain Harrouda, één in Casablanca en één in Berrechid.

Florerende auto-industrie
Het gaat goed met de Marokkaanse autobranche. De sector heeft inmiddels de fosfaatexport overtroffen en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de handelsbalans van Marokko. Dat meldde de Marokkaanse Minister van Handel Moulay Hafid Elalamy eind 2020 tijdens een parlementaire sessie over de situatie van de Marokkaanse industrie.

In 2019 bedroeg de auto-export van Marokko ruim €9 miljard, ongeveer 25% van de totale export van het land. De inkomsten uit fosfaat en verwante derivaten bedroeg ongeveer €5 miljard.

De cijfers bewijzen volgens de handelsminister dat de Marokkaanse auto-industrie exponentieel groeit en op weg is een grote speler te worden op wereldschaal. Volgens Elalamy zijn er nu nog maar twee landen die Marokko overtreffen in termen van concurrentievermogen: China en India.

Volgens een recente studie zal de Marokkaanse auto-industrie tegen het jaar 2030 de capaciteit hebben om jaarlijks een miljoen voertuigen te produceren. Het rapport toont ook prognoses over de binnenlandse groei van de sector op basis van partnerschapsovereenkomsten die Marokko heeft gesloten met buitenlandse autofabrikanten.

De Marokkaanse auto-industrie is voor 90% exportgericht. Ruim 80% van die export gaat naar Europa, één van de meest lucratieve markten ter wereld.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
casablanca
tanger
kenitra
meknes
autofabriek
sumitomo
yazaki
moulay hafid elalamy
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?