Marokko: Solidariteitsfonds zal slachtoffers overstromingen compenseren

marokko
0
12 jan 17:09
Het Marokkaanse Solidariteitsfonds tegen Catastrofale Gebeurtenissen heeft aangekondigd de slachtoffers die getroffen zijn door de recente overstromingen te zullen compenseren.

Dat heeft het fonds maandag bekend gemaakt in een verklaring. Het Solidariteitsfonds werd opgericht in 2016 en is bedoeld om financiële hulp te bieden aan slachtoffers van 'catastrofale incidenten'.

Het Solidariteitsfonds zal de komende weken met lokale partners informatie verzamelen over alle incidenten die zich hebben voorgedaan. In de verklaring benadrukt het fonds dat enkel slachtoffers van 'catastrofale incidenten' in aanmerking zullen komen voor compensatie.

Volgens de wet kunnen 'catastrofale incidenten' zowel door de natuur als door de mens worden veroorzaakt. Om als 'catastrofaal incident' te worden beschouwd moeten natuurrampen 'plotseling en onvoorspelbaar' zijn, ook moet de impact 'collectief en ernstig' zijn. Onder menselijke 'catastrofale incidenten' vallen onder meer terroristische aanslagen en geweld tijdens openbare protesten.

Wateroverlast
Meerdere steden in Marokko waren vorige week getuige van overstromingen als gevolg van hevige regenval. Het regenwater belemmerde in Casablanca het verkeer in onder meer de wijken Al-Salama, Moulay Rachid Sidi Othman en aangrenzende buurten. De riolering kon de hoeveelheid regenwater niet aan.

In veel wijken stonden straten blank en raakten woningen overstroomd. De materiële schade is groot. In Casablanca zijn meerdere woningen ingestort, minstens drie mensen kwamen daarbij om het leven. Ook het openbaar vervoer kon de dienstregeling niet voortzetten omdat bussen en trams vast kwamen te zitten.

Meerdere begraafplaatsen staan blank als gevolg van de regenval. Graven op de begraafplaatsen Al Ghofrane, Rahma en Chouhada in Casablanca raakten overstroomd en zijn veranderd in moerassen.

Indienen claims
De aanhoudende overstromingen in Marokko vallen in de eerste categorie 'catastrofale incidenten' waardoor slachtoffers het recht hebben op schadevergoeding vanuit het Solidariteitsfonds. Om compensatie te ontvangen moeten burgers een aanvraag indienen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Aanvragen kunnen echter pas worden ingediend zodra premier Saad Eddine El Othmani een decreet goedkeurt waarin de aanhoudende overstromingen worden erkend als een 'catastrofaal incident'.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
solidariteitsfonds
waterschade
dekking
overstroming
regenval
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi