Turkse sekteleider Oktar veroordeeld tot 1000 jaar celstraf (video)

buitenland
55
12 jan 17:39
De omstreden Turkse sekteleider Adnan Oktar is maandag door de rechtbank in Istanbul veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1075 jaar en drie maanden voor het leiden van een criminele organisatie.

Oktar werd in juli 2018 gearresteerd en beschuldigd van het leiden van een criminele organisatie maar werd, door gebrek aan bewijs, vrijgesproken.

Naast Oktar zijn in totaal 236 mensen veroordeeld voor misdrijven uiteenlopend van spionage, fraude, georganiseerde misdaad en kindermisbruik. Hij ontkent alle beschuldigingen en houdt vol dat bepaalde groepen tegen hem samenzweren.

De 64-jarige Oktar is een bijzonder flamboyante en extravagante figuur. Hij staat bekend als sekteleider en TV-prediker die op zijn uiterst vreemde TV-kanaal A9 'debatten' hield over religie en zo'n 300 boeken schreef over politieke wetenschappen, religieuze en openbare kwesties.

Hij omringde zich in zijn video's altijd met schaars geklede jonge mannen en geblondeerde vrouwen die hij zijn "poezen" (kedicikler) noemde. Oktar vertelde de rechter in december dat hij zo’n duizend vriendinnen had. Hij heeft zichzelf ook "buitengewoon potent" genoemd. In de jaren 90 was hij de leider van een sekte die verzeild raakte in een serie seksschandalen.

Oktar is van mening dat vrouwen geen belangrijke rol moeten hebben in de maatschappij en stelt verder dat de PKK, de Koerdische militante beweging in Turkije, het grote kwaad is.

Enkele slachtoffers (geblondeerde schaars geklede vrouwen die voor hem moesten dansen) zijn de afgelopen twee jaar naar voren getreden. "Er waren zeventien andere seksslavinnen die Oktar halfnaakt moesten bedienen. Hij sloeg ons, schold ons uit, misbruikte ons en dwong ons tot geslachtsgemeenschap", vertelde een voormalige 'poes'. "Ik probeerde vijf keer tevergeefs te ontsnappen. Hij had 60 gewapende lijfwachten."

Zijn kijk op religie en de wereld wordt als heel conservatief beschouwd en doorgaans met veel kritiek ontvangen. Zijn boeken zijn vertaald naar 76 talen.

© MAROKKO.NL 2021
turkije
istanbul
sekteleider
adnan oktar
celstraf
mashallah
kedicikler
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi