Vrijwel hele oppositie steunt motie van wantrouwen tegen kabinet wegens institutioneel racisme Belastingdienst

algemeen
0
12 jan 17:32
De motie van wantrouwen die het kabinet voor zijn kiezen krijgt als het zelf niet tot aftreden besluit, kan op brede steun in de oppositie rekenen.

GroenLinks-leider Jesse Klaver kondigde aan met zo'n motie te komen na het vernietigende toeslagenrapport van de Kamercommissie.

Normaal gesproken houden oppositiepartijen liever hun kaarten tegen de borst, maar nu al is duidelijk dat naar verwachting 63 Kamerleden tijdens het debat volgende week het vertrouwen zullen opzeggen.

De PVV, SP, Partij voor de Dieren, DENK, FVD, Femke Merel van Kooten-Arissen en Henk Krol stemmen sowieso voor de motie van wantrouwen. 50PLUS "neigt naar ja", maar wil de kabinetsreactie en het debat afwachten.

De PvdA twijfelt nog, vermoedelijk ook gezien de rol die politiek leider Lodewijk Asscher als voormalig minister speelde in de affaire, maar sluit steun aan de motie niet uit. Ook wat de SGP betreft ligt de vertrouwensvraag serieus op tafel. Daarmee steunt geen enkele oppositiepartij de coalitie nog onvoorwaardelijk.

Inhoudelijke reactie
Het kabinet werkt momenteel een inhoudelijke reactie op het rapport, maar ook de politieke vraag komt daarbij aan de orde. Op het Binnenhof valt te horen dat het kabinet weinig zin heeft om aan te blijven als de hele oppositie het vertrouwen opzegt.

De motie van wantrouwen van GroenLinks richt zich overigens op het voltallige kabinet, maar partijen als DENK richten hun pijlen ook op individuele ministers, zoals Eric Wiebes (als voormalig staatssecretaris jarenlang verantwoordelijk voor de Belastingdienst).

De officiële reactie komt naar verwachting vrijdag na de ministerraad. Dinsdagavond spreekt het kabinet in een extra raad ook over het rapport Ongekend Onrecht, waarin wordt geconcludeerd dat de "beginselen van de rechtstaat" zijn geschonden.

© ANP/Marokko.nl 2021
kabinet
oppositie
motie van wantrouwen
toeslagenaffaire
belastingdienst
fiscus
institutioneel racisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi