Marokko: Politicus in opspraak na ontslaan medewerker wegens diefstal van 16 eieren

marokko
0
12 jan 18:00
Marokkaans parlementslid Abdellatif Zaim van de Partij van Authenticiteit en Moderniteit (PAM) ligt onder vuur nadat een medewerkster van zijn eierenfabriek is ontslagen en gearresteerd.

De vrouw werd beschuldigd van het stelen van 16 eieren en werd ontslagen, gearresteerd en in afwachting van het proces in de gevangenis opgenomen.

Na twee dagen hechtenis heeft de aanklager de beschuldigde vrouw zondag eindelijk verhoord. Ze bekende dat ze de 16 eieren had gestolen. 

De vrouw werd naar eigen zeggen hardhandig geconfronteerd toen ze vrijdagavond de fabriek probeerde te verlaten. De manager van de fabriek doorzocht haar bezittingen met geweld en schakelde de politie in na het aantreffen van 16, inmiddels gebroken, eieren.

Parlementslid Zaim is eigenaar van de fabriek en wordt op sociale netwerken aan de schandpaal genageld als gevolg van de overdreven reactie van zijn fabrieksleiding. Uit solidariteit met de ontslagen medewerkster hebben meerdere eierverkopers zich bij de boerderij van de politicus verzameld om eieren te doneren aan het parlementslid.

De advocaat van het parlementslid voerde aan dat de arrestatie van de vrouw nodig was om zijn fabriek te beschermen tegen derving. De advocaat beweert dat in het afgelopen jaar in totaal 10.000 eieren zijn gestolen.

De beschuldigde vrouw is moeder van vier kinderen en ontvangt maandelijks 1800 DH (€ 170). Volgens activist Omar Arbib is de "uitbuiting van werknemers" de echte misdaad. "Ze werkt tien uur per dag en krijgt minder dan het minimumloon, terwijl het parlementslid drie eierboerderijen bezit", zei hij. Volgens Arbib biedt deze zaak een "uitstekende gelegenheid" om de arbeidsomstandigheden bij het bedrijf te onderzoeken.

De advocaat van de vrouw meldde tegen nieuwsdienst Alyaoum24 dat zijn cliënte al 11 jaar in de fabriek van Zaim werkt, maar dat haar werkgever pas onlangs instemde om haar in te schrijven bij het Sociale Zekerheidsfonds (CNSS). Zaim heeft haar echter slechts vijf jaar als officieel werknemer gemeld, waardoor ze over de rest van haar werkperiode geen sociale bescherming geniet.

Het is niet de eerste keer dat de fabriek van Zaim negatief in het nieuws komt. De fabrieksleiding ontsloeg eerder een werknemers wegens de vermeende diefstal van een schroevendraaier. Het ontslagen personeelslid werd naderhand veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden.

De kritiek richting de politicus lijkt ook andere politieke functionarissen te hebben bereikt. Volgens een verklaring op de officiële website van de PAM-partij heeft parlementslid Zaim besloten de rechtszaak tegen zijn werknemer stop te zetten na tussenkomst van Abdellatif Ouahbi, de secretaris-generaal van PAM.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
minister
ontslag
eieren
abdellatif zaim
diefstal
arrestatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi