Lockdown Marokko met een week verlengd

marokko
0
12 jan 21:31
De lockdown en avondklok die sinds 23 december in Marokko gelden worden vanaf morgen met een week verlengd.

Dat heeft de regering vandaag bekend gemaakt. De draconische maatregelen golden aanvankelijk voor een periode van drie weken en zouden woensdag worden beëindigd.

Volgens het persbericht is de huidige epidemiologische situatie en de opkomst van de Britse coronamutatie de voornaamste redenen voor de verlenging.

De landelijke lockdown omvat een avondklok waardoor het niet toegestaan is om tussen 21.00 uur en 06.00 uur de deur uit te gaan. Ook moeten alle winkels, horeca en supermarkten dagelijks om 20.00 uur de deuren sluiten. In besmettingshaarden Casablanca, Marrakech, Agadir en Tanger is de horeca helemaal op slot.

De maatregelen werden eind december ingevoerd om te voorkomen dat vieringen rondom de feestdagen zouden leiden tot ongewenste bijeenkomsten. Vooral Agadir en Marrakech zijn tijdens de kerstdagen en de jaarwisseling populair onder toeristen.

In Marokko gold sinds de zomer een intelligente lockdown waarbij autoriteiten lokaal coronamaatregelen invoeren in regio's waar het virus de kop op doet.

Britse coronamutatie
De gemuteerde variant van het coronavirus dook voor het eerst op in het Verenigde Koninkrijk en lijkt veel besmettelijker te zijn dan eerdere varianten. Vooral onder jongeren lijkt de 'Britse' variant zich sneller te verspreiden.

Het gemuteerde virus is tot dusver nog niet geregistreerd in Marokko maar heeft al wel geleidt tot een geplande toename van het aantal coronatest onder middelbare scholieren. Zorgautoriteiten gaan de komende weken in zes regio's zo'n 30.000 jongeren testen.

Rondom de Ramadan weer terug naar normaal
De langverwachte vaccinatiecampagne zal naar verwachting deze maand nog van start gaan. De Marokkaanse Minister van Volksgezondheid Khalid Ait Taleb verwacht dat het land vóór aanvang van de vastenmaand Ramadan weer terug kan keren naar het 'normale leven'.

Marokko wil vanaf half januari circa 25 miljoen mensen gratis vaccineren, als eersten mensen die werken in de gezondheidszorg, het onderwijs, het veiligheidsapparaat en kwetsbare ouderen.

Marokko heeft 65 miljoen vaccins besteld van Sinopharm en van Oxford-Astra/Zeneca en een particuliere onderneming gaat mogelijk het Chinese vaccin in Marokko produceren.

In Marokko zijn sinds de uitbraak van het coronavirus ruim 450.000 besmettingen vastgesteld, waaronder 7.700 doden. 

© MAROKKO.NL 2021
marokko
coronamaatregelen
lockdown
coronavirus
avondklok
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi