Kabinet Rutte III treedt af wegens etnisch profileren door Belastingdienst

algemeen
167
15 jan 13:47
Het kabinet treedt af vanwege het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire. Een bron binnen de coalitie meldt dat aan het ANP.

Het besluit viel tijdens de wekelijkse ministerraad vrijdag. Daar werd gesproken over de politieke gevolgen van de affaire, waar vele duizenden mensen het slachtoffer van zijn geworden.

De positie van het kabinet werd onhoudbaar door de verregaande conclusies van het rapport van de commissie-Van Dam over de affaire. Al snel na de publicatie ervan in december nam de druk op het kabinet toe om de ultieme vorm van politieke verantwoordelijkheid te nemen. Vrijwel de voltallige oppositie wilde ook dat het kabinet zou aftreden.

De speciale Kamercommissie concludeerde dat ouders "ongekend onrecht" is aangedaan. Het kabinet, de Kamer, de Belastingdienst en de rechtspraak hebben de "grondbeginselen van de rechtstaat" geschonden, met verregaande gevolgen voor vele duizenden ouders. De ontspoorde fraudejacht vond vrijwel volledig plaats tijdens de kabinetten-Rutte.

In de zomer van vorig jaar stemde de volledige Kamer in met een parlementaire ondervraging naar de politieke en ambtelijke verantwoordelijkheid in het overheidsschandaal.

Het rapport kwam half december uit en zorgde al voor een belofte van het kabinet om ouders sneller en ruimhartiger te compenseren. Een maand later werd pas intensief gesproken over politieke gevolgen.

Lodewijk Asscher, in het vorige kabinet minister van Sociale Zaken, kondigde donderdag al aan dat hij zich terugtrekt als lijsttrekker van de PvdA.

Tweede nationaliteit
De Belastingdienst heeft tussen 2012 en 2015 mensen die aangifte deden van hun inkomsten, bij controles mede geselecteerd op hun tweede nationaliteit.

In mei vertrok Algemeen directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD. Daarvoor vertrok Belastingdienst-topman Jaap Uijlenbroek.

In dezelfde maand maakte het ministerie van Financiën bekend dat het aangifte heeft gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM) wegens mogelijke misdrijven waaronder 'beroepsmatige discriminatie'.

Begin januari meldden het OM echter toch geen strafrechtelijk onderzoek te zullen doen naar de Belastingdienst en zijn ambtenaren.

© ANP/Marokko.nl 2021
tweede kamer
belastingdienst
fiscus
institutioneel racisme
lodewijk asscher
pvda
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi