FTM: Advocaatkosten Wilders betaald door Amerikaanse stichting, gift niet gemeld door Wilders

algemeen
0
15 jan 9:11
PVV-leider Geert Wilders kreeg in 2017 een donatie van omgerekend 175.000 euro om de advocatenkosten van zijn 'minder Marokkanen'-rechtszaak te betalen.

Dat bedrag gaf hij niet door aan het geschenkenregister van de Tweede Kamer, terwijl hij daar volgens integriteitsregels wel toe verplicht is.

Onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) meldt vrijdag dat Wilders het geld ontving van de Amerikaanse International Freedom Alliance Foundation (IFAF), een stichting die Wilders zelf oprichtte.

FTM onderzocht de belastingaangifte van deze stichting en kwam erachter dat in 2017 213.686 dollar (175.000 euro) was overgemaakt naar een advocatenkantoor in Nederland.

Het bedrag had als bestemming 'een individu in zijn strijd voor de vrijheid van meningsuiting". De naam Wilders wordt niet genoemd, maar FTM concludeert dat het geld voor de zaak van Wilders was bestemd.

Wilders plaatste donderdag een screenshot op Twitter van een e-mail waarin de FTM-redacteuren hem het onderzoek voorleggen.

"Ik sta al tien jaar voor de rechter in een politiek proces omdat ze me de mond willen snoeren. Dat kost tonnen aan advocaatkosten. Ben blij met de steun van velen uit binnen- en buitenland. Heb zelf nooit één cent ontvangen. Ga wat nuttigs doen @FTM_nl!"

Intussen heeft Wilders zijn mond vol over de buitenlandse financiering van islamitische gebedshuizen in Nederland en roept hij al jaren op tot een verbod op de "buitenlandse invloeden".

© ANP 2021
geert wilders
verenigde staten
pvv
discriminatie
marokkanen
rechtszaak
tweede kamer
skipicymi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi