Nog 2500 Amerikaanse militairen in zowel Afghanistan als Irak

buitenland
0
15 jan '21
De Verenigde Staten hebben hun voorgenomen gedeeltelijke terugtrekking van hun troepen uit Afghanistan en Irak voltooid, meldt het Pentagon.

Het aantal militairen in Afghanistan is verminderd van 4500 naar 2500. Uit Irak zijn 500 van de 3000 Amerikaanse militairen vertrokken, zoals president Trump in november had aangekondigd. Het troepenniveau van de VS is nu op het laagste peil in bijna twintig jaar.

"Ons vermogen om het aantal troepen te reduceren is een bewijs van echte vooruitgang", zegt waarnemend defensieminister Cristopher Miller in een verklaring. Volgens hem gaat de terugtrekking niet ten koste van de veiligheid voor de VS.

De vertrekkende Trump beloofde al tijdens zijn verkiezingscampagne in 2016 troepen naar huis te halen, tot onvrede van de NAVO.

Taliban
In Afghanistan strijden de Amerikanen tegen de extremistische Taliban sinds de aanslagen in de VS van 11 september 2001. In februari vorig jaar werd afgesproken elkaar voortaan zo veel mogelijk met rust te laten. Volgens Miller is de planning dat alle Amerikaanse troepen in mei weg zijn.

De VS vielen Irak binnen in 2003. Daar zijn Amerikaanse troepen nu gestationeerd om de dreiging van terreurbeweging Daesh terug te dringen. De 2500 Amerikanen blijven er voorlopig, aldus Miller.

© ANP 2021
verenigde staten
donald trump
navo
taliban
afghanistan
daesh
irak
militairen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi