Marokko: Doodstraf veroordeelde terrorist Mansour verlaagd naar celstraf

marokko
3
15 jan '21
De rechtbank in Casablanca heeft de doodstraf van Said Mansour verlaagd naar een gevangenisstraf van 25 jaar

Dat meldt nieuwsdienst Akhbarona vrijdag. Het hof van beroep in Casablanca had Mansour in oktober ter dood veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de terroristische aanslagen in Casablanca in 2003.


Mansour was de eerste persoon in Denemarken die in 2016 zijn Deense burgerschap verloor nadat hij in 2015 werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar wegens propaganda voor terreurorganisatie Al-Qaeda en het aanzetten tot terrorisme. Mansour woonde sinds 1984 in Denemarken en heeft vijf kinderen met een Deense staatsburger.

De uitlevering van Mansour aan Marokko leidde begin 2019 tot veel controverse nadat zijn advocaat had gewaarschuwd dat Mansour in Marokko zou worden gemarteld. Volgens de jurist zou zijn cliënt in Marokko geen eerlijk proces krijgen.

Bij de aanslagen in Casablanca werden op 16 mei 2003 een reeks zelfmoordaanslagen met behulp van bommen uitgevoerd. Bij de terreurdaden kwamen 33 burgers en twaalf terroristen om het leven. Het waren de meest dodelijke terroristische aanslagen in de geschiedenis van Marokko.

Leden van de Noord-Afrikaanse terreurgroep 'Salafia Jihadia' waren van plan om westerse en Joodse doelen in het drukke toeristische centrum van Casablanca aan te vallen. De meeste van de 14 daders waren tussen 20 en 24 jaar oud waren.

Na de aanslagen hebben Marokkaanse veiligheidsdiensten ruim 2.000 verdachte "moslimextremisten" opgepakt. Daarop volgden zo'n 1.200 rechtszaken met circa 700 veroordelingen, ook tegen verdachten die op het oog niets met de aanslagen te maken hadden, maar die bijvoorbeeld werden bestempeld als geestelijk leiders die de terroristen hadden geïnspireerd met opruiende preken tegen de Marokkaanse staat.

Marokko heeft de doodstraf sinds 1993 echter niet meer uitgevoerd. Ondanks de niet-uitvoering van de doodstraf blijven rechtbanken de strafmaat opleggen en hebben meerdere Marokkaanse activisten de regering opgeroepen deze officieel af te schaffen, daarbij verwijzend naar internationale mensenrechtennormen.

Woensdag werd in Marokko voor het laatste iemand ter dood veroordeeld. Een 24-jarige man stond terecht voor de ontvoering, verkrachting en moord op de 11-jarige Adnane Bouchouf in september 2020.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2021
marokko
casablanca
said mansour
terrorist
aanslagen
levenslang
doodstraf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi