EU-voorzitter Michel: te vroeg voor 'coronavaccinatiepaspoort'

buitenland
1
17 jan 13:52
Het is nog te vroeg voor een vrijgeleide voor tegen het coronavirus ingeënte reizigers binnen de Europese Unie, vindt de voorzitter van de Europese regeringsleiders.

Voor zo'n 'coronavaccinatiepaspoort' zou kunnen worden ingevoerd, moeten eerst meer mensen een prik hebben gekregen. Anders dreigen scheve ogen, denkt voorzitter Charles Michel.

Griekenland pleit voor zo'n vaccinatiebewijs, in de hoop de voor de economie zo belangrijke toeristen weer te kunnen verwelkomen. De Griekse premier krijgt bijval van andere Zuid-Europese vakantielanden.

De EU-leiders buigen zich donderdag over het voorstel op een nieuwe video-top over de strijd tegen de coronapandemie.

"Het is duidelijk in mijn ogen dat we meer mensen moeten vaccineren" voordat de invoering van een coronavaccinatiepaspoort aan de orde zou zijn, zei de voorzitter van de raad van regeringsleiders en staatshoofden van de EU in de politieke talkshow Buitenhof. "Als we dat te vroeg zouden implementeren, zou men een gigantische frustratie provoceren in Europa."

Gevoelig
Michel sluit niet uit dat het later wel van een Europees coronapaspoort komt. Maar hij "weet ook dat het thema gevoelig ligt" in meerdere EU-landen. Onder meer Nederland heeft bedenkingen.

Er is immers nog onduidelijk hoe lang ingeënte personen beschermd zijn en of ze het virus kunnen blijven verspreiden. In sommige landen heerst bovendien huiver om gevolgen aan de inenting te verbinden, uit angst dat mensen zich gedwongen voelen om een prik te halen.

Ook deskundigen van wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn op dit moment geen voorstander van een bewijs van vaccinatie tegen Covid-19 voor internationale reizigers.

© ANP 2021
europese unie
who
charles michel
coronapaspoort
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi