Kaag geeft Islamic Relief geen subsidie

algemeen
7
19 jan 15:17
Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) heeft besloten toch geen subsidie te geven aan de organisatie Islamic Relief Worldwide (IRW)

Volgens Kaag heeft de liefdadigheidsinstelling mogelijk banden met de Moslimbroederschap. Vanaf januari dit jaar zou vanuit het ministerie ruim 37 miljoen euro worden verdeeld onder vier organisaties, waaronder IRW.

In een brief aan de Tweede Kamer laat Kaag weten die subsidie toch niet te verlenen. De Moslimbroederschap is een groep die volgens Kaag "streeft naar islamisering van de samenleving door missie-activiteiten, religieuze opvoeding en welzijnswerk".

De bewindsvrouw schrijft dat ze op 14 december voor het eerst hoorde over de mogelijke banden tussen IRW en de Moslimbroeders. Daarna heeft ze "informatie ingewonnen bij andere donoren".

"Op basis van deze informatie heb ik besloten geen subsidie te verlenen aan Islamic Relief Worldwide," aldus Kaag. Op rechtse websites als GeenStijl en de Dagelijkse Standaard klonken alarmbellen nadat bekend werd dat Islamic Relief Worldwide subsidie zou ontvangen.

Duitsland zette de subsidie aan de organisatie eerder al stop, om dezelfde redenen. De uitspraak van de Duitse regering heeft Kaag meegenomen in haar eigen besluit, schrijft ze.

Moslimbroederschap
De Moslimbroederschap is in Duitsland niet gewild. De Duitse inlichtingendienst betitelt de organisatie als een "gevaar voor de democratie". Hoewel de Moslimbroederschap geen geweld propageert, zou de organisatie "extremistisch zij"' en "antidemocratische idealen nastreven".

De Moslimbroederschap is een Islamistische groepering die vertakkingen kent door heel de Arabische wereld. In Tunesië, Marokko en Jordanië zit de Moslimbroederschap in het parlement, in Egypte en Saoedi-Arabië is de beweging echter verboden.

In Egypte kwam de president Abdel-Fattah al-Sisi in juli 2013 aan de macht nadat hij de eerste democratisch gekozen president van het land, Mohammad Morsi, had afgezet via een militaire staatsgreep.

Leden van de Moslimbroederschap werden gevangen gezet en bezittingen in beslag genomen. Ook in West-Europa is de Moslimbroederschap actief. Volgens critici, overwegend uit extreemrechts hoek, streeft de Moslimbroederschap een shariastaat na.

De Nederlandse inlichtingendienst deed in 2011 onderzoek naar de Moslimbroederschap. Hoewel de Moslimbroederschap geen directe dreiging voor de democratische rechtsorde of de nationale veiligheid inhoudt, zouden de activiteiten op lange termijn een risico kunnen vormen, aldus de AIVD.

© ANP 2021
islamic relief
duitsland
moslimbroederschap
sigrid kaag
ontwikkelingssamenwerking
tweede kamer
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi