Qatar roept Golfstaten op tot ​​dialoog met Iran

buitenland
7
19 jan 17:30
De inkt van de verzoeningsovereenkomst tussen Qatar en haar buurlanden is nog niet droog en het land roept Arabische Golfstaten nu alweer op om met Iran in gesprek te gaan.

De Minister van Buitenlandse Zaken Sheikh Mohammed Abderrahmane Al-Thani heeft daar dinsdag toe opgeroepen tijdens een TV-interview met Bloomberg.

"Een dialoog met Iran is ook een wens van andere landen van de Samenwerkingsraad van de Golf", beweert de buitenlandminister. De verklaring van de tipdolmaat komt slechts twee weken na de verzoening tussen Doha en haar buurlanden.

Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte verbraken halverwege 2017 de politieke en economische banden met Qatar vanwege vermeende steun aan internationaal terrorisme en te nauwe banden met Iran.

Qatar en Iran delen een van 's werelds grootste offshore-gasvelden en Doha onderhoudt nauwe betrekkingen met Teheran. Doha is ook een nauwe bondgenoot van Washington en het standpunt voor een regionale dialoog komt op een moment dat de Amerikaanse president Donald Trump zich voorbereidt om het Witte Huis te verlaten. Trump wordt gezien als de architect van het beleid van 'maximale druk' op Iran.

Riyadh, de grote regionale rivaal van Teheran, heeft de sjiitische buurman vaak van inmenging beschuldigd en lijkt terughoudend te zijn bij het aangaan van een ​​dialoog met Iran.

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) zag de toenadering tussen de monarchieën in de Golf als een pluspunt bij het omgaan met bedreigingen van het nucleaire en ballistische programma van het Iraanse regime.

"Qatar zal de discussies faciliteren als de belanghebbenden erom vragen", aldus Sheikh Al-Thani tegenover nieuwszender Bloomberg.

© MAROKKO.NL 2021
qatar
iran
dialoog
golfstaten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi