Iran roept Biden op zich weer aan te sluiten bij akkoord 2015

buitenland
1
20 jan 9:06
De Iraanse president Hassan Rohani heeft zijn nieuwe Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden opgeroepen de VS terug te laten keren in het internationale akkoord over Iran van 2015.

Met het akkoord hebben reeks grote mogendheden met Iran afgesproken dat dat land zijn nucleaire programma beperkt houdt en sancties tegen Iran zouden worden geschrapt.

President Trump stapte in 2018 uit dat akkoord en verscherpte de sancties. De Iraanse economie en de gezondheidszorg lijden onder de vele Amerikaanse sancties die ook het betalingsverkeer met Iran belemmeren.

Rohani zei dat zijn land zich weer aan de afspraken van 2015 gaat houden als de Verenigde Staten zich weer aansluiten en de sancties opheffen."De politieke loopbaan van president Donald Trump is vandaag voorbij en zijn beleid van 'maximale druk op Iran' is een totale mislukking geworden, aldus Rohani.

Biden heeft eerder aangegeven dat hij Iran weer diplomatiek wil benaderen. De VS beschuldigen Iran er al heel lang van een kernbom te willen maken. Iran heeft dat altijd tegengesproken.

Iran dat zijn nucleaire geschiedenis al in de jaren zestig met Amerikaanse hulp begon, stelt vooral kernenergie nodig te hebben.

© ANP 2021
verenigde staten
iran
hassan rohani
joe biden
donald trump
atoomakkoord
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi