Nieuwe varianten nopen kabinet tot 'heftige maatregelen'

algemeen
0
20 jan 15:26
Nieuwe varianten van het coronavirus dwingen het demissionaire kabinet ertoe opnieuw met "heftige maatregelen" te komen waaronder een avondklok.

De Tweede Kamer moet er nog wel mee instemmen. De avondklok wordt vermoedelijk in het weekeinde van kracht omdat het Kamerdebat waarschijnlijk een dag later dan gepland zal plaatsvinden. De maatregel eindigt op 10 februari 's ochtends vroeg. Het straatverbod gaat gelden van 20.30 uur tot 04.30 uur.

Er komt een aantal uitzonderingen. Zo mogen mensen in geval van calamiteiten naar buiten, mag de de hond nog worden uitgelaten en kunnen maaltijdbezorgers gewoon hun werk blijven doen.

Boete
Mensen die in de verboden uren op straat zijn zonder geldige reden kunnen op een boete van 95 euro rekenen. Er wordt niet eerst gewaarschuwd, zei premier Mark Rutte woensdag op de persconferentie waar de maatregelen bekend werden gemaakt.

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad pleitten dinsdagavond nog voor een strakke en duidelijke regeling voor de avondklok met zo weinig mogelijk uitzonderingen. Dan zouden mensen het beter begrijpen en zou het makkelijker te handhaven zijn.

Het OMT waarschuwt voor een derde golf, onder meer doordat de Britse variant veel besmettelijker is dan het huidige virus. Daarom moeten we ons "eerst nog schrap zetten", zei Rutte. Dat is volgens hem nodig om daarna weer perspectief te krijgen.

Eén bezoeker per dag
Er wordt verder een reeks maatregelen aangescherpt. Zo wordt het advies om thuis nog maar een bezoeker per dag te ontvangen. Nu mogen er nog twee personen langskomen.

Verder komen er extra maatregelen op reisgebied. De meest drastische is het vliegverbod naar het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Dat gaat volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een "week of vier duren".

Het vliegverbod wordt daarna vervangen door een regeling die quarantaine verplicht stelt voor reizigers uit hoogrisicolanden.

© ANP 2021
tweede kamer
avondklok
coronamaatregelen
mark rutte
hugo de jonge
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi