Italië dreigt met rechtszaken tegen Pfizer over late levering

buitenland
0
20 jan 13:09
Italië dreigt met rechtszaken tegen de farmagigant Pfizer over vertraagde leveringen van het coronavaccin dat de Amerikaanse onderneming Pfizer met het Duitse BioNTech maakt.

De speciale 'coronacommissaris' in Italië, Domenico Arcuri, accepteert de vertraging niet en wil civiel- en strafrechtelijke zaken beginnen tegen de vaccinproducent.

Arcuri zei dat "de bescherming van de gezondheid van de Italianen niet onderhandelbaar is". De vaccinproducenten hebben laten weten dat er deze week vertragingen zijn bij het leveren van vaccins. Volgende de Italiaanse 'coronacommissaris' is deze week slechts 71 procent van de toegezegde doses afgeleverd. Volgens hem kan de vaccinatiecampagne niet vertraagd worden. Tot dusver zijn 1,2 van de 60 miljoen Italianen ingeënt.

Arcuri legde niet uit wat voor aanklachten hij precies in gedachten heeft.

Grote farmaceutische ondernemingen zijn vertrouwd met civiel- en stafrechtelijke aanklachten. Pfizer kreeg bijvoorbeeld een van de grootste verplichtingen tot schadevergoedingen ooit opgelegd door een Amerikaanse rechter wegens strafrechtelijke en civielrechtelijke misstappen.

Dat ging in 2009 om in totaal 2,3 miljard dollar wegens onder meer het illegaal op de markt brengen van farmaceutische producten, het omkopen van medici om bepaalde medicijnen voor te schrijven en het bedriegen van Amerikaanse gezondheidsinstellingen van de overheid met valse claims over producten.

© ANP 2021
italië
pfizer
biontech
verenigde staten
duitsland
rechtszaak
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi