Krokodillentranen China na genocidebeschuldiging Pompeo

buitenland
0
20 jan 12:21
China heeft woedend gereageerd op het Amerikaanse verwijt dat het genocide zou plegen op de moslimminderheid van de Oeigoeren.

"Schandelijke leugens" en "vergif", reageerden de Chinese autoriteiten op die beschuldiging van de afzwaaiende Amerikaanse minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken).

Pompeo zei dat machthebbers in China misdaden tegen de menselijkheid en volkenmoord begaan in de westelijke regio Xinjiang. "We zien een systematische poging van de Chinese partijstaat om de Oeigoeren te vernietigen", stelde de minister. Die kreeg bijval van zijn beoogde opvolger Antony Blinken.

Een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat haar land zich nooit schuldig heeft gemaakt aan genocide. "Het is nooit gebeurd in het verleden, gebeurt nu ook niet en zal ook nooit gebeuren in China." Ze omschreef Pompeo als een notoire leugenaar en een clown.

Kampen
China ligt al langer onder vuur omdat Oeigoeren volgens experts op grote schaal worden opgesloten in kampen. China omschrijft die als opleidingscentra, bedoeld om de aantrekkingskracht van islamitisch extremisme te verminderen.

Mensenrechtengroeperingen zeggen dat zeker een miljoen Oeigoeren en andere overwegend Turkssprekende moslims zijn opgesloten in kampen in Xinjiang. Getuigen en activisten zeggen dat China probeert de Oeigoeren met geweld te integreren door islamitische gebruiken uit te roeien, onder meer door moslims te dwingen varkensvlees te eten en alcohol te drinken, wat verboden is door hun geloof.

De VS en China liggen al jaren in de clinch over allerlei kwesties. Washington verwijt de communistische volksrepubliek onder meer te morrelen aan de autonomie van Hongkong en niet transparant te zijn geweest over de uitbraak van de coronacrisis.

Ook begon president Donald Trump een handelsoorlog tegen China.

© ANP 2021
verenigde staten
china
xinjiang
mike pompeo
genocide
donald trump
hongkong
oeigoeren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi