Vorig jaar 50.000 gestrande Nederlanders teruggehaald, meesten uit Marokko

marokko
0
20 jan 10:03
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het afgelopen jaar samen met de reisbranche zeker 50.000 gestrande Nederlanders teruggehaald, toen in maart door de coronapandemie veel landsgrenzen sloten.

Minister Stef Blok zegt de reissector dankbaar te zijn voor de repatriëring van tienduizenden gestrande Nederlanders, wat volgens hem "een ongekende operatie" is geweest.

Om Nederlanders te repatriëren, werkten ambassades en consulaten samen met reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen. "Het ministerie en de reiswereld hebben zich van hun beste kant laten zien", zei de bewindsman woensdagochtend tijdens een digitaal nieuwjaarsontbijt met de reissector.

Veel positief nieuws had de minister nog niet voor de reissector. Tot het eind van de zomer, wanneer de meeste Nederlanders moeten zijn gevaccineerd, wordt het "doorbijten" voor de branche, zei hij. De ontwikkelingen blijven nog onzeker, onder meer door de komst van nieuwe varianten van het coronavirus.

Extra maatregelen
Blok zei zich bewust te zijn van de "ramp" die zich afspeelt in de reissector. Koepelorganisatie ANVR riep hem op meer steun te geven aan de sector. Later deze week komt het demissionaire kabinet met extra maatregelen om het bedrijfsleven te helpen.

Op 1 februari werden de eerste vijftien Nederlanders uit Wuhan geëvacueerd. Eind maart begon het terughalen van alle gestrande Nederlanders. Tussen maart en juni vlogen zeker 12.000 passagiers verdeeld over 55 vluchten terug naar Nederland onder de regeling Bijzondere Bijstand Buitenland. Andere gestrande Nederlanders konden terugkomen door bijvoorbeeld diplomatieke bemiddeling via het ministerie.

Reisadviezen
De meeste Nederlanders die gerepatrieerd werden, verbleven in Marokko, gevolgd door Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. De repatriëring vanuit Marokko ging moeizaam, mede omdat het Noord-Afrikaanse land vanwege het coronavirus lang was afgesloten.

Afgelopen jaar kregen naast de tienduizenden gestrande Nederlanders ook ruim 4200 mensen in een acute noodsituatie hulp. Dat was 36 procent meer dan in 2019. Ook dat had deels te maken met het coronavirus. Zo werden 220 Nederlanders die in het ziekenhuis waren opgenomen geholpen, een stijging van 82 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

De website waarop het ministerie van Buitenlandse Zaken informatie en reisadviezen deelde, werd 89,5 miljoen keer geraadpleegd. In 2019 was dat maar 3,25 miljoen keer.

Op de website raadde het ministerie met kleurcodes af om naar bepaalde gebieden te reizen.

© ANP 2021
marokko
repatriëringsoperatie
reizigers
reisverbod
stef blok
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi