Sneltest en quarantaineplicht voor alle reizigers die naar Nederland komen

algemeen
1
20 jan 16:58
Alle reizigers die naar Nederland komen moeten vlak voor vertrek een sneltest doen.

Dat maakte premier Mark Rutte op de persconferentie bekend waar extra maatregelen tegen het coronavirus werden afgekondigd.

Reizigers die met een vliegtuig, boot, intercitytrein of internationale bus in ons land aankomen, moeten op dit moment al een negatieve PCR-test kunnen overleggen als ze in ons land arriveren.

De test mag maximaal 72 uur oud zijn. Reizigers die aankomen moeten vanaf zaterdag over een negatieve sneltest beschikken. Daarmee komt er een "dubbel slot op de deur", aldus premier Rutte.

Schrappen
|Mogelijk betekent dit dat een flink aantal vluchten in eerste instantie wordt geschrapt, omdat sneltesten niet in alle landen voldoende beschikbaar zijn. Dit was ook het geval toen een sneltest verplicht werd voor vluchten vanuit Zuid-Afrika. Toen stopte de KLM met een aantal vluchten omdat lang niet alle reizigers een sneltest konden krijgen.

Ook komt er een quarantaineplicht voor reizigers. Zij moeten dan tien dagen binnenblijven na aankomst en worden geregistreerd. Via steekproeven wordt dan gecontroleerd of men zich er aan houdt. Wie de plicht schendt, krijgt een boete.

Voor het zo ver is, moet de wet worden aangepast. Dat kan volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een "week of vier duren".

Totdat de quarantaineplicht er is, geldt er een inreisverbod voor reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.

© ANP 2021
mark rutte
quarantaine
sneltest
coronavirus
coronamaatregelen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi