Wanhopige Polisario 'bereid te praten' te midden van nieuwe diplomatieke realiteit

marokko
1
20 jan '21
Het separatistische Polisario staat open voor bemiddeling en roept op tot nieuwe onderhandelingen.

Dat heeft de groep gemeld na de officiële bekendmaking door de VN-Veiligheidsraad van de Amerikaanse proclamatie over de Sahara.

De verklaring van de afscheidingsbeweging komt op dezelfde dag dat de groep beweerde dat Marokko buurland Spanje "onder druk" zou zetten om de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen.

Toch beweert de groep dat ze midden in een 68-dagen durend militair offensief tegen Marokko zit en weigert de wapens neer te leggen als voorwaarde voor de onderhandelingen. Polisario's nieuwe oproep weerspreekt eerdere beloften om het conflict te doen "escaleren".

Het door Algerije gesteunde Polisario-front kreeg na de strategische blokkade van de Marokkaans-Mauritaanse grens niet de internationale steun waar ze op hoopten. Op diplomatiek vlak is de status van de Sahara echter onherroepelijk veranderd als gevolg van de breed bevestigde steun voor het autonomieplan van Marokko.

Polisario hoopte samen met Algerije dat de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden de recente proclamatie van de Verenigde Staten ongedaan zou maken. Biden verwelkomde echter de recente diplomatieke overwinningen van Marokko.

Premier Saad Eddine El Ohtmani zei eerder al dat het "moeilijk" zou zijn voor Biden om de Sahara-deal van zijn voorganger Donald Trump ongedaan te maken.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
el guerguerate
polisario
onderhadelingen
marokkaanse sahara
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi