Regering Biden niet blij met Chinese sancties na aantijgingen VS over moslimgenocide

buitenland
0
21 jan 11:34
Het Chinese besluit om op de dag van de machtswisseling in de VS sancties in te stellen tegen topfunctionarissen uit de ambtsperiode van Donald Trump, valt slecht bij de nieuwe Amerikaanse regering.

"Onproductief en cynisch", oordeelde een woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad van president Joe Biden.

China nam woensdag strafmaatregelen tegen 28 personen, onder wie de "liegende en bedriegende" oud-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Die had China verweten de moslimminderheid van de Oeigoeren te onderdrukken. Hij noemde dat genocide, tot woede van Peking. Dat beschuldigde Pompeo en anderen ervan zich te hebben bemoeid met interne aangelegenheden.

Op de Chinese sanctielijst staan ook voormalig nationaal veiligheidsadviseur Robert O’Brien, zijn topmedewerker Matt Pottinger, oud-handelsadviseur Peter Navarro en voormalig topadviseur Steve Bannon.

Die Amerikanen komen China niet meer in. Ook kunnen bedrijven en instellingen die met hen in verband worden gebracht te maken krijgen met handelsbeperkingen als ze zaken willen doen met de communistische volksrepubliek.

Taiwanese gezant De Nationale Veiligheidsraad van Biden vroeg Democraten en Republikeinen het Chinese optreden eensgezind te veroordelen. "President Biden kijkt ernaar uit om samen te werken met leiders van beide partijen om Amerika in staat te stellen de concurrentieslag met China te winnen."

De VS en China liggen al jaren in de clinch over allerlei kwesties. Bij de beëdiging van Biden was ook de gezant aanwezig van Taiwan, een eilandstaat die door China wordt gezien als een afvallige provincie

Het was volgens het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken de eerste keer in tientallen jaren dat zo'n vertegenwoordiger "formeel was uitgenodigd" voor de beëdiging van een Amerikaanse president.

Twitteraccount
Er ontstond donderdag ook een rel over het afsluiten van de Twitteraccount van de Chinese ambassade in de VS. Dat had eveneens te maken met de Oeigoeren.

China ligt al langer onder vuur omdat leden van die bevolkingsgroep volgens experts op grote schaal worden opgesloten in kampen. China omschrijft die als opleidingscentra, bedoeld om de aantrekkingskracht van islamitisch extremisme te verminderen.

De Chinese ambassade had op Twitter geschreven dat vrouwelijke Oeigoeren niet langer "babymachines" waren nadat ze mentaal waren "geëmancipeerd" in het kader van de strijd tegen extremisme.

Twitter zegt dat die tweet strijdig was met regels die het dehumaniseren van groepen verbieden. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat besluit onbegrijpelijk te vinden.

© MAROKKO.NL 2021
verenigde staten
mike pompeo
steve bannon
john bolton
china
sancties
xinjiang
oeigoeren
donald trump
genocide
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi