België: Racistische agente gaat vrijuit door procedurefout (video)

buitenland
0
23 jan 14:04
Een politieagente die in 2018 tijdens een patrouille in Anderlecht gefilmd werd terwijl ze racistische en homofobe beledigingen uitte, heeft haar schorsing met succes aangevochten.

Dankzij een procedurefout ontloopt de politieagente haar straf, meldt nieuwsdienst Het Laatse Nieuws. In oktober 2018 werd agente Cindy B. gefilmd tijdens een patrouille in de Anderlechtse wijk Kuregem. Ze zit aan het stuur terwijl haar collega filmt.

Op de beelden is te zien hoe het politievoertuig het Lemmensplein oprijdt. Vanuit de auto klinken zware technobeats. Op het plein zingt B. en haar collega die op de passagiersstoel zit: "Lemmens Lemmens, allemaal makakken. Lemmens, we zijn niet bang. Fuck you!"

Later rijdt het tweetal richting het gemeentehuis van Anderlecht. "Putain, bende janetten", beschrijft een van de twee politieambtenaren het gemeentebestuur. Daarmee bedoelen de agentes waarschijnlijk dat ze vinden dat de burgers in de wijk niet streng genoeg worden aangepakt omdat het gemeentebestuur te bang zou zijn. Wat verderop richting het Albertplein zingt B.’s collega vanuit de passagiersstoel: "Albertplein, wat stinkt het hier."

De politiecommissaris krijgt het filmpje te zien en zegt "geschokt" te zijn en stelt een verslag op voor toenmalig korpschef Patrick Evenepoel. Evenpoel vindt de feiten ernstig genoeg om de twee vrouwen een voorlopige schorsing op te leggen van een maand en een salarisverlaging van 25 procent. De tuchtraad besluit later om hun loon blijvend te verlagen.

Drie dagen te laat
De inspecteur die op de passagiersstoel zat verlaat het korps maar zou nog wel elders werkzaam zijn bij de politie. B. vecht de beslissing aan omdat ze vindt dat de schorsing "een aanslag was op haar geweten en eer", aldus de krant.

De Raad van State bevestigde haar schorsing maar verwierp de salarisverlaging omdat er sprake was van een procedurefout. De racistische agente kreeg haar straf drie dagen te laat van de tuchtraad.

De politie van Anderlecht draait nu op voor alle gerechtskosten. Mogelijk moeten ze ook haar inkomstenverlies terugbetalen. B. zou nog altijd in dezelfde wijk aan het werk zijn. Het parket van Brussel zou volgens de krant ook ingelicht zijn geweest over haar wangedrag. Het dossier werd desondanks geseponeerd.

De huidige korpschef Jurgen De Landsheer noemt het hele voorval in Het Laatse Nieuws "pijnlijk" en pleit voor aanpassing van de tuchtprocedure.

Derde keer
Het is de derde keer in korte tijd dat de Brusselse politie negatief in het nieuws komt. Vorige week overleed Ibrahima Barrie nadat hij onwel was geworden in een Brussels politiebureau. Het overlijden leidde tot zware ­rellen in Brussel.

Dinsdag overleed een dertiger in een Brusselse politiecel van een ander politiebureau. De autopsie vertoonde geen tekenen van geweld maar gaf ook geen duidelijkheid over de doodsoorzaak. Het toxicologisch onderzoek verschaft mogelijk meer inzicht.

© MAROKKO.NL 2021
belgie
brussel
corruptie
racisme
discriminatie
politiegeweld
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi