'Naar schatting kwart besmettingen in België is Britse variant'

buitenland
0
24 jan 14:41
Naar schatting komt een kwart van de vastgestelde besmettingen met het coronavirus in België door de besmettelijkere Britse variant.

Dat heeft de Belgische professor biostatistiek Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven) zondagmiddag gezegd in het VRT-journaal.

Volgens hem is het onvermijdelijk dat de Britse mutatie van het virus ook in zijn land dominant zal worden. De schatting is gebaseerd op steekproeven. "Zowel het laboratorium in Leuven als dat in Luik komt tot dezelfde schatting", aldus Molenberghs.

Dat de coronacijfers weer stijgen en er allerlei uitbraken zijn, noemt de biostatisticus een zorgelijke situatie. "Dit is niet totaal onverwacht", zei hij, verwijzend naar landen als Engeland, Ierland en Schotland waar versoepelingen van de coronamaatregelen en de Britse variant de zaken "vrij snel uit de hand kunnen laten lopen". "Wij hebben een beetje tijd gewonnen door niet te versoepelen, maar we weten nu al enkele dagen, weken, dat er een circulatie is" van de Britse variant.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schatte vorige week woensdag dat inmiddels 10 procent van de mensen die in Nederland besmet raken, de Britse gemuteerde versie heeft.

De verwachting is dat deze variant ook in Nederland dominant zal worden.

© ANP 2021
belgië
verenigd koninkrijk
virusmutatie
coronavirus
brussel
leuven
luik
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi