Biden belt Macron als eerste leider van EU-land

buitenland
0
24 jan '21
De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondagavond gebeld met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron

Het Franse staatshoofd is de eerste leider van een EU-land die Biden sinds zijn aantreden afgelopen woensdag heeft gesproken.

Biden sprak de wens uit de banden met Frankrijk aan te halen en de transatlantische relatie via de NAVO en de EU te versterken, aldus het Witte Huis. Zaterdag sprak Biden al met de Britse premier Boris Johnson en daarvoor al met de leiders van buurlanden Canada en Mexico.

Macrons kantoor had eerder op de dag aangekondigd dat het telefoontje eraan zat te komen. Frankrijk is volgens Parijs de oudste bondgenoot van de VS en wil de komende tijd nauw samenwerken bij zaken als klimaatbeleid, wereldhandel en de wereldwijde distributie van vaccins. Dat is mogelijk nu de VS het klimaatakkoord van Parijs weer onderschrijven en weer gaan meebetalen aan de Wereldgezondheidsorganisatie.

NAVO
Macron vroeg ook aandacht voor de toekomst van de NAVO en Afrika. Hij wil "een hernieuwde dialoog opbouwen" tussen de EU en de VS, maar erkent wel dat er vooral wat betreft digitale en handelskwesties veel meningsverschillen zijn.

Bidens voorganger Donald Trump sprak met zijn ‘America First’-opstelling geregeld minachtend over de NAVO en de EU. Wanneer Biden naar Europa komt, is nog niet bekend.

© ANP 2021
verenigde staten
navo
europese unie
verenigd koninkrijk
boris johnson
parijs
who
joe biden
donald trump
frankrijk
emmanuel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi