Grapperhaus: avondklok wordt niet heroverwogen

algemeen
31
26 jan 12:35
Het kabinet houdt vast aan de avondklok, zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Sinds de avondklok zaterdag is ingegaan is het in verscheidene steden onrustig geweest. De politie werd belaagd en winkels geplunderd.

De avondklok is nodig voor bestrijding van het coronavirus, aldus de bewindsman die is belast met de handhaving van de coronamaatregelen. Het deskundigenteam OMT heeft de avondklok geadviseerd. De maatregel blijft tot het einde van de huidige lockdown op 9 februari van kracht, meldde het kabinet eerder.

De mensen die afgelopen avonden in verschillende steden winkels plunderden en vernielingen aanbrachten, doen dat volgens Grapperhaus niet uit onvrede over de avondklok. De maatregel lijkt vooral een mooie aanleiding om rellen te schoppen, aldus de minister. "Ik daag iedereen uit om mij uit te leggen wat het plunderen van een winkel te maken heeft met corona."

Zo snel mogelijk berecht
Volgens Grapperhaus treedt de politie hard op tegen de relschoppers. "Mensen komen hier niet mee weg." Mensen die worden aangehouden zullen zo snel mogelijk berecht worden, zegt hij. "De inzet is onvoorwaardelijke gevangenisstraf." Ook zal de schade waar mogelijk op daders worden verhaald.

De inzet van de politie zal later worden geëvalueerd, maar volgens de minister kunnen de politie en ME het nog wel samen aan. "We blijven gewoon inzetten zoals de politie dat nu doet."

© ANP 2021
ferd grapperhaus
politie
justitie
avondklok
rellen
coronamaatregelen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi