Marokko gaat vaccineren: distributie vaccins al begonnen

marokko
3
26 jan 13:18
De Marokkaanse autoriteiten leggen de laatste hand aan de voorbereidingen voor een grootschalige vaccinatiecampagne.

De eerste vaccinatie moet deze week worden toegediend. Marokko wordt dan het eerste Afrikaanse land dat op grote schaal burgers gaat inenten tegen het coronavirus.

Marokkanen kunnen zich binnenkort op ongeveer 3000 locaties in hun land laten vaccineren tegen het coronavirus, zegt het hoofd van het vaccinatieprogramma.

De distributie van de vaccins is al begonnen en er zijn afspraken gemaakt met medisch personeel dat zich kan laten inenten. Ook kunnen burgers zich via internet aanmelden voor een prik.

Het Noord-Afrikaanse land ontving vorige week 2 miljoen doses van een vaccin van AstraZeneca dat is geproduceerd door het Indiase Serum Institute. De Marokkaanse autoriteiten verwachten woensdag ook nog een half miljoen doses van het middel van het Chinese Sinopharm.

Twee middelen
Marokko heeft in totaal 65 miljoen doses besteld van de twee middelen. Het land zou dat anders hebben aangepakt dan sommige andere ontwikkelingslanden, die bijvoorbeeld via de Wereldgezondheidsorganisatie probeerden om vaccins te regelen. De Marokkaanse regering deed volgens een ingewijde rechtstreeks zaken met de vaccinmakers.

Marokko is zwaar getroffen door de pandemie. De economie kromp vorig jaar volgens het Internationaal Monetair Fonds met ruim 7 procent. Daardoor steeg ook de werkeloosheid.

Er kwamen veel Nederlanders vast te zitten in Marokko toen de autoriteiten daar een lockdown instelden. Hun repatriëring verliep moeizaam.

© ANP/Marokko.nl 2021
marokko
vaccinatiecampagne
coronavirus
astrazeneca
india
who
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi