Oproepen tot coronaprotesten breiden zich ook over België uit

buitenland
1
26 jan 15:06
Ook in België doen steeds meer oproepen de ronde om te protesteren tegen de coronamaatregelen.

Klonken die aanvankelijk vooral in de grensstreek, inmiddels doet de politie ook onderzoek in bijvoorbeeld Kortrijk in Zuidwest-België.

Eerder verschenen op sociale media al aansporingen om zaterdag te gaan demonstreren in Turnhout, Sint-Niklaas en Maasmechelen. Die plaatsen liggen stuk voor stuk niet ver van Nederland, waar protesten tegen de avondklok al drie avonden op rij uit de hand liepen.

Doordat in de Turnhoutse oproep de term ‘op ze kankerkop zetten’ viel, bestaat volgens de krant De Standaard het vermoeden dat de aanstichters uit Nederland komen.

Maar inmiddels onderzoekt de politie van Kortrijk een bericht dat ook daar zaterdag een protest op touw wordt gezet. Zo nodig zal de politie maatregelen nemen, laat zij weten.

"We zoeken uit van waar de berichten komen en kijken hoe serieus we deze moeten nemen." Ook in Antwerpen, Gent, Genk en Hasselt wordt opgeroepen om zaterdag in verzet te komen tegen de coronamaatregelen, meldt De Morgen.

Onderzoek
De autoriteiten maken zich intussen zorgen over wat er broeit. "Sinds maandagmiddag staat mijn telefoon roodgloeiend", zegt burgemeester Paul Van Miert van Turnhout. "Heel wat mensen hebben de oproep al gezien. Zelfs al is het vaak een screenshot van een screenshot, het is wel een inktvlek die uitdijt. Ons politiekorps probeert te achterhalen wie de verantwoordelijken voor deze oproep zijn, maar eenvoudig is dat niet."

Ook in grensgemeente Maasmechelen zijn inwoners ongerust. "De oproep voor de mogelijke opstand komende zaterdag is op sociale media geplaatst", aldus een woordvoerder van de politiezone Lanaken-Maasmechelen. De zone grenst aan de Nederlandse provincie Limburg. "‘We zijn een onderzoek gestart. We krijgen geregeld screenshots binnen van verontruste burgers."

Molotovcocktail
Een jongen gooide maandagavond al een molotovcocktail richting het huis van de oud-burgemeester van Maasmechelen. Daar verschenen beelden van op sociale media. Te zien is hoe een jongen de brandbom aansteekt. "Maasmechelen, we gaan beginnen", roept hij. De fles spat vervolgens op de grond uit elkaar, met een vuurbal tot gevolg.

De huidige burgemeester Raf Terwingen veroordeelt volgens de krant het organiseren van een 'opstand' op sociale media. Hij spreekt na het gooien van de molotovcocktail van een verwerpelijke daad. "Dit is totaal onverantwoord. Het is echt een kaakslag voor iedereen die vecht tegen corona, en voor de vele hulpverleners die hun leven al maanden riskeren."

© MAROKKO.NL 2021
belgie
protesten
rellen
coronamaatregelen
coronavirus
avondklok
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi