Nederlands coronavaccin beschermt 66 procent tegen virus

algemeen
36
29 jan '21
Het coronavaccin dat door farmaceut Janssen uit Leiden is ontwikkeld, biedt 66 procent bescherming tegen het coronavirus.

Dat meldt moederbedrijf Johnson & Johnson op basis van de proeven. Nederland heeft 11,3 miljoen doses van het middel besteld. Het percentage is behoorlijk lager dan bij andere middelen.

De al goedgekeurde vaccins van Pfizer/BioNTech en van Moderna bieden volgens de proeven ongeveer 90 procent bescherming. Aan de proeven deden 43.783 mensen mee. Een deel kreeg het vaccin, een ander deel een zoutoplossing als placebo.

Maar één dosis nodig
Volgens Johnson & Johnson biedt het vaccin wel "volledige bescherming" tegen ziekenhuisopnames en overlijden. Van alle proefpersonen hoefde niemand opgenomen te worden op een intensive care of aan de beademing gelegd te worden. Ook werkt het vaccin volgens de fabrikant goed tegen de Zuid-Afrikaanse variant.

Het middel van Janssen hoeft maar één keer toegediend te worden. Bij de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna is een tweede prik nodig, om het effect van de eerste inenting te versterken.

© ANP 2021
vaccin
leiden
janssen
moderna
biontech
pfizer
johnson & johnson
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?