Frankrijk sluit grenzen voor reisverkeer van buiten EU

marokko
1
30 jan 1:05
Frankrijk sluit vanaf zondag middernacht de grenzen voor niet-essentieel reisverkeer van buiten de Europese Unie.

Inwoners mogen alleen naar niet-EU-landen als ze een "dwingende reden" hebben. Premier Jean Castex heeft dat aangekondigd na topberaad over het terugdringen van het coronavirus.

De regeringsleider voerde de besmettelijke Britse en Zuid-Afrikaanse virusmutaties aan als reden voor de reisbeperkingen. Goederenvervoer en grenswerkers zijn uitgezonderd.

De Franse minister van Europese Zaken Clement Beaune verduidelijkte dat Zwitserland tot de "Europese ruimte" wordt gerekend, maar het Verenigd Koninkrijk niet.

Mensen uit EU-landen die over de weg naar Frankrijk komen moeten een negatieve PCR-test tonen. Dat gold al voor vliegtuig- en bootpassagiers.

Extra maatregelen
Een nieuwe lockdown is volgens Castex vooralsnog niet nodig. "De komende dagen zijn cruciaal. We hebben nog kans die te voorkomen." President Emmanuel Macron noemde de vraag om een lockdown legitiem, maar wees op de zware impact die deze maatregel "op alle fronten" heeft. Het land ging al twee keer eerder in lockdown.

In Frankrijk geldt een avondklok vanaf 18.00 uur en daar komen wel extra maatregelen bij, zei Castex. Zo gaat de politie extra controleren op de naleving. Ook moeten grote winkelcentra waar geen voeding wordt verkocht dicht vanaf zondag.

Het afgelopen etmaal werden bijna 23.000 nieuwe besmettingen vastgesteld. De vaccinatiecampagne verloopt moeizaam, mede door vertraagde leveringen.

© ANP 2021
frankrijk
jean castex
verenigd koninkrijk
zuid-afrika
coronamaatregelen
inreisvoorwaarden
marokko
europa
emmanuel macron
politie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italiƫ
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syriƫ
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi