Weduwe mede-oprichter Sharia4Belgium riskeert 5 jaar celstraf

buitenland
1
30 jan 17:27
Het Belgisch parket heeft vrijdag een gevangenisstraf van 5 jaar geëist tegen Faiza H., de weduwe van Feisal Yamoun, één van de medeoprichters van Sharia4Belgium.

De vrouw was in april 2013 haar echtgenoot achterna gereisd naar Syrië en had zich daar net als hem aangesloten bij terreurgroep Majlis Shura Al Mujahidin.

Feisal Yamoun, die zichzelf ook Abu Faris noemt, was de medeoprichter van Shariah4Belgium en organiseerde in België lezingen waarbij de leden van de organisatie werden geïndoctrineerd. Daarvoor heeft hij in verschillende Antwerpse scholen gewerkt als leerlingencoach.

Zoals veel andere Sharia4Belgium-leden vertrok hij naar Syrië waar hij gezorgd zou hebben voor de logistieke organisatie en voor de internationale contacten met de Brit Anjem Choudary. In februari 2014 is Yamoun om het leven gekomen bij gevechten in Aleppo toen hij bekneld raakte door een vallende elektriciteitspaal.

Zijn echtgenote Faiza H. vertrok in april 2013 naar Syrië, vlak na de geboorte van hun derde kind. Kort voor haar vertrek had ze grote geldsommen opgehaald. Ook ontving ze een aanzienlijke geldsom via Western Union. Dat geld moest waarschijnlijk dienen om de eerste maanden in Syrië te overleven.

Eenmaal in Syrië zou ze haar man hebben bijgestaan met het verrichten van huishoudelijke taken en de opvoeding van de kinderen. Volgens het federaal parket zou ze ook andere vrouwen in België ertoe hebben aangezet om naar Syrië te reizen. Zo is er één telefoongesprek afgetapt waarin ze aan twee vrouwengedetailleerd de reis naar Syrië uitlegt.

Vierde kind
Na het overlijden van Feisal Yamoun hertrouwde Faiza H. met een andere Syriëganger, Ibrahim Z., die zich aansloot bij Jabhat Al Nusra en met wie ze een vierde kind kreeg.

Volgens een recent rapport van de Belgische veiligheidsdienst zouden beiden zich in Noord-West-Syrië bevinden. Ze zouden daar in een dorp hebben verbleven totdat het gebied in handen viel van het Syrische leger. Vermoedt wordt dat ze zich ophouden in de wijde omgeving en nog steeds deel uitmaken van Jabhat Al Nusra.

“Blijkbaar zou ze op een bepaald moment wel overwogen hebben om terug te keren naar België maar heeft ze dat uiteindelijk toch niet gedaan”, sprak het openbaar ministerie, dat tegen de vrouw een gevangenisstraf van 5 jaar heeft geëist. Ook eist het OM de vervallenverklaring van de Belgische nationaliteit.

De uitspraak luidt op 26 februari.

© MAROKKO.NL 2021
sharia4belgium
faiza h
feisal yamoun
celstraf
terreur
syrie
jabhat al nusra
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi